Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Ξαφνικές καταλήψεις

Ξαφνικές καταλήψεις

Στον χορό των καταλήψεων μπαίνουν δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Από την περασμένη εβδομάδα «ξαφνικές καταλήψεις» άρχισαν στο Ηράκλειο, την Πάτρα, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθούν μαθητές και στην Αττική.

Πάνω από εκατό Γυμνάσια και Λύκεια στην περιφέρεια και τουλάχιστον 30 στο Λεκανοπέδιο τελούν ήδη υπό κατάληψη, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς σε δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματισθεί γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν οι μαθητές αν θα προχωρήσουν σε κατάληψη ή όχι.

Παράλληλα, στις 4 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί να γίνει συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των μαθητών στην Αθήνα, προκειμένου να καθορίσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματισθεί να γίνει η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της πόλης, με κυριότερο αίτημα- που προβάλλεται και από τους καταληψίες- να σταματήσει η λειτουργία των σχολείων σε διπλοβάρδιες. Οι μαθητές παράλληλα θα εκφράσουν και την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Τα βασικότερα αιτήματα πάντως που προβάλλουν οι μαθητές έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις των βιβλίων- ακόμη δεν έχουν διανεμηθεί σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα-, τις χαμένες διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης καθηγητών, αλλά και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη 23 σχολεία τελούν ήδη υπό κατάληψη, ενώ χθες «λουκέτο» έβαλαν οι μαθητές σε επτά Λύκεια και έξι Γυμνάσια της Καλαμαριάς, αλλά και στο 1ο ΤΕΕ Καλαμαριάς.

Στη δυτική πλευρά της πόλης, κατειλημμένα ήταν το 3ο Γυμνάσιο Μενεμένης, το 2ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Μενεμένης, το 3ο ΓΕΛ Ευόσμου και το ΤΕΕ Λαγκαδά. Οι μαθητές ζητούν να σταματήσουν οι διπλοβάρδιες και να λειτουργούν τα σχολεία μόνο σε πρωινή βάρδια. Επιπλέον, διεκδικούν την κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε Τριτοβάθμια Ιδρύματα και την αύξηση σε 15% του ποσοστού του ΑΕΠ για την Παιδεία.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: