Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

120.000 εκτάρια καμένη γή, 500.000 άστεγοι, 5 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

120.000 εκτάρια καμένη γή, 500.000 άστεγοι, 5 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ συνεχίζουν να κατακαίουν μεγάλες εκτάσεις της Καλιφόρνια οι πυρκαγιές που μαίνονται τις τρεις τελευταίες ημέρες. Έως το απόγευμα χθες Τρίτη [πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας] τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την ευρύτερη περιοχή του Σαν Ντιέγκο, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν μια ορεινή πόλη που έχει κυκλωθεί από την πυρκαγιά.

Πάνω από 12 μεγάλες φωτιές, από τις εκτάσεις όπου εκτρέφονται άλογα, βόρεια του Λος Άντζελες, έως τα σύνορα με το Μεξικό, 240 χλμ. νοτιότερα, έχουν ήδη καταστρέψει μερικώς ή ολοσχερώς 1.500 σπίτια και άλλα κτήρια. Ο καπνός σε πολλές περιοχές είναι τόσο πυκνός που κρύβει τον ήλιο, ενώ βρέχει στάχτες στους δρόμους μεγάλων πόλεων της πολιτείας.

Τα περισσότερα σπίτια που καταστράφηκαν βρίσκονταν στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο, όπου τρεις πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες, και όπου λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στις ΗΠΑ μετά από εκείνη για τον κυκλώνα Κατρίνα το 2005.
Έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 5 νεκροί, τρεις εξ αυτών ηλικιωμένοι στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο, και πάνω από 36 τραυματίες, εκ των οποίων οι 18 είναι πυροσβέστες.

Καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζονταν, ο κυβερνήτης Άρνολντ Σβάρτσενεγκερ ζήτησε από τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους να κηρύξει τις φωτιές «μεγάλη καταστροφή», κάτι το οποίο θα σήμαινε την παροχή βοήθειας από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Στην επιστολή του, ο Σβάρτσενεγκερ αναφέρει ότι «η καταστροφή αυτή είναι τέτοιας δριμύτητας και έκτασης που η αποτελεσματική αντίδραση είναι πέραν των δυνατοτήτων της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Σύμφωνα με τον πολιτειακό κυβερνήτη, απειλούνται 68.000 σπίτια, ενώ 6.000 πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες. Οι οικονομικές ζημιές εκτιμώνται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Ο Μπους θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές αύριο .

Ο στρατός των ΗΠΑ, εντωμεταξύ, κινητοποιεί εκατοντάδες εφέδρους και στέλνει αεροσκάφη και ελικόπτερα στην Καλιφόρνια για να συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Έξι C-130 και 11 ελικόπτερα του στρατού βρίσκονταν χθες το απόγευμα καθ'οδόν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αμύνης Πολ ΜακΧέιλ. Κατά τον ίδιον, 1.500 έφεδροι της Εθνοφρουράς ανακλήθηκαν στην ενεργό υπηρεσία και τέθηκαν υπό τις διαταγές του κυβερνήτη Σβάρτσενεγκερ, ενώ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα 500 Πεζοναύτες στο στρατόπεδο Πέντλτον.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: