Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

ΛΑΟΣ: ψήφος χαβαλέ και διαμαρτυρίας

ΛΑΟΣ: ψήφος χαβαλέ και διαμαρτυρίας

Ψήφος χαβαλέ, αλλά και έκφραση διαμαρτυρίας προς τα μεγάλα κόμματα ήταν η ψήφος προς τον ΛΑΟΣ. Ήταν, όμως, και μία ψήφος με διακριτά χαρακτηριστικά (π.χ. ξενοφοβίας, εθνικισμού κ.λπ.) ψηφοφόρων της... διπλανής πόρτας.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή ημερίδαγια το φαινόμενο της μεταπολιτευτικής Άκρας Δεξιάς στην ελληνική και την ευρωπαϊκή του διάσταση, που οργάνωσε ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών, Γιάννης Βούλγαρης και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Βέβαια, ο ΛΑΟΣ δεν δέχεται ότι ο χαρακτηρισμός ακροδεξιό κόμμα τον αφορά. Προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα της ριζοσπαστικής Δεξιάς. Όπως σημείωσε κατά την ομιλία της στην ημερίδα η επίκουρος καθηγήτρια στο Πάντειο, Βασιλική Γεωργιάδου: «Η Ακροδεξιά αποτελεί ένα σύνθετο και αντιφατικό φαινόμενο, μια πολύπλοκη αλχημεία». Ο λαϊκισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο των κομμάτων του ακροδεξιού χώρου που «χαϊδεύουν τον λαό, εργαλειοποιούν τους φόβους του, δικαιώνουν τη δυσαρέσκειά του», προσθέτει.

«Απολιτική και αντιπολιτική ψήφο»

Η αμφισημία του χώρου, προκύπτει και από την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 16ης Σεπτεμβρίου. «Η μέση ιδεολογική τοποθέτηση των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ είναι αντίστοιχη με αυτή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και όχι δεξιότερη», λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει την ψήφο προς τον ΛΑΟΣ «ψήφο- χαβαλέ, με κάποια διακριτά χαρακτηριστικά ως προς την αποδοκιμασία των μεγάλων κομμάτων, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία». Όπως σημειώνει και ο Γιάννης Τσίρμπας, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, «μπορεί στη συνείδηση του κόσμου ο ΛΑΟΣ να είναι ακροδεξιός, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι που δηλώνουν ότι τον ψήφισαν, δεν είναι ακροδεξιοί. Ο ΛΑΟΣ προσελκύει μια απολιτική και αντιπολιτική ψήφο».

Στις μεγαλουπόλεις

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλυση των ποσοστών του ΛΑΟΣ που έκανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, πρόκειται καθαρά για εκλογικό σώμα των δύο μεγαλουπόλεων και της περιφέρειάς τους. Το 55% της εκλογικής δύναμης του ΛΑΟΣ προέρχεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι ελάχιστες οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη ξεπέρασε τον μέσο όρο του 3,8%. Τα υψηλότερα ποσοστά του τα σημείωσε σε «μικροαστικές περιοχές». «Στην Αθήνα, όπως και στη Θεσσαλονίκη», λέει ο Η. Νικολακόπουλος, «πέτυχε ποσοστά του 7-8% σε περιοχές με εμφανή την επιρροή από την εγκατάσταση ξένων». Άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι το γεγονός πως σε παραδοσιακά δεξιές περιοχές όπως η Λακωνία, η Μεσσηνία και η Καστοριά, τα ποσοστά του είναι πολύ χαμηλά. «Ο ΛΑΟΣ έκλεψε ψήφους από τη Ν.Δ., αλλά εκεί όπου δεν ήταν ισχυρή», συμπληρώνει.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: