Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Εφιάλτης οι 151 βουλευτές

Εφιάλτης οι 151 βουλευτές

Φόβοι για περιορισμό της ισχνής πλειοψηφίας της Ν.Δ. στον οριακό αριθμό των 151 βουλευτών έχουν καταλάβει τους επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης.

Η έντονη φημολογία για τις επόμενες κινήσεις του Β. Πολύδωρα που αναπαράγεται από στόμα σε στόμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. τα τελευταία 24ωρα, καθώς και οι προειδοποιήσεις του Π. Τατούλη ότι δεν θα ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα.

Σύμφωνα με τους γαλάζιους διακινητές των σεναρίων, το δεύτερο χτύπημα του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης θα είναι πολύ πιο σκληρό και αποτελεσματικό. «Ο Βύρωνας θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο από το μαντρί με την ανεξαρτητοποίησή του και θα αφήσει την πλειοψηφία στην κόψη του ξυραφιού με 151 βουλευτές», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και τονίζει: «Δεν αντέχει την ομηρεία στην οποία βρίσκεται σήμερα. Θέλει ελευθερία δράσης. Η φράση που χρησιμοποίησε στην επιστολή του προς τα “ΝΕΑ” - Θέλω να “πεθάνω” αδούλωτος και ελεύθεροςδεν είναι σχήμα λόγου, την εννοεί. Ανησυχούμε λοιπόν ότι θα επιδιώξει να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής. Θα στηρίζει την κυβέρνηση όταν το κρίνει σκόπιμο, αλλά θα εκφράζει και δημοσίως τις απόψεις του επί παντός θέματος χωρίς πειθαρχικές συστάσεις από τη Ρηγίλλης».

Υπάρχουν πάντως και πολλοί βουλευτές που δεν πιστεύουν στη φημολογία περί ανεξαρτητοποίησης Πολύδωρα και υποστηρίζουν ότι «ο κομματικός πατριωτισμός του Βύρωνα και η προσήλωσή του στην παράταξη δεν θα του επέτρεπαν να προβεί σε μια κίνηση που θα προκαλούσε αστάθεια στην κυβέρνηση».

Παρέμβαση... ΛΑΟΣ

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν και η απάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, όταν ρωτήθηκε από τον ρ/σ Αθήνα 9,84 αν θα έχει θέση στο κόμμα του ένας βουλευτής όπως ο κ. Πολύδωρας, εάν αποφάσιζε να ανεξαρτητοποιηθεί. «Ο ΛΑΟΣ δεν μπορεί να γίνει η μακριά γαϊδούρα για κανέναν. Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ η μακριά γαϊδούρα για να ασκήσει κάποιος προσωπική πολιτική. Είμαστε ανοιχτοί εάν και εφόσον δεν χρησιμοποιηθούμε», είπε.
Δεν είναι όμως μόνο οι κινήσεις Πολύδωρα που προκαλούν αγωνία στη Ρηγίλλης. Η προειδοποίηση του Π. Τατούλη ότι δεν θα ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο, είναι επίσης πονοκέφαλος. Πολλοί βουλευτές εκτιμούν ότι εάν ο πρώην υφυπουργός καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο, θα πρέπει να διαγραφεί- για λόγους παραδειγματισμού- από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ρωτήθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος αν θεωρεί επαρκή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών και η απάντηση ήταν σαφής: «Με ρωτάτε να ερμηνεύσω το Σύνταγμα σε κάτι το οποίο είναι αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος έστελνε αυστηρή ακόμη προειδοποίηση στην κυβέρνηση. «Αν κάποιοι ενοχλούνται, ας αποφασίσουν ότι θα με ανέχονται. Εγώ δεν ενοχλούμαι από κανέναν», είπε με έμφαση και όταν ρωτήθηκε από τον Αlpha τι κοινό έχει με τους κ.κ. Τατούλη και Πολύδωρα απάντησε: «Οι Αρκάδες και οι Ρουμελιώτες έχουν κοινούς χορούς και κοινές συνήθειες. Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να μιλάνε. Το να έχουμε μια διαφορετική άποψη σε ορισμένα θέματα δεν το απαγορεύει κανείς».

Και διαγραφές

Πάντως, αρκετοί στη Ν.Δ. θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα κάποιος από τους διαφωνούντες θα βρεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε με απόφαση του Πρωθυπουργού. «Αυτό ίσως είναι καλύτερο. Διότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση δεν θα πέσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα λειτουργεί πολύ πιο πειθαρχημένα. Διότι ο δεύτερος που θα σηκώσει μπαϊράκι, πρέπει να γνωρίζει ότι θα σηκώσει το βάρος της ανατροπής μιας κυβέρνησης που είχε καθαρή νίκη στις πρόσφατες εκλογές, αλλά εξαιτίας του εκλογικού νόμου δεν κατάφερε να εκλέξει πολλούς βουλευτές».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: