Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

«Ισορροπία» του Ο. Ρεν στο Σκοπιανό

«Ισορροπία» του Ο. Ρεν στο Σκοπιανό

Στο ίδιο σακούλι βάζει η Κομισιόν την Αθήνα και τα Σκόπια ως προς τις διαφωνίες και διεκδικήσεις τους σχετικά με το όνομα της ΦΥΡΟΜ. Μετά την πρόσφατη δήλωση του ύπατου εκπρόσωπου της Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα ότι αυτός είναι εναντίον του βέτο που θα μπορούσε να προβάλει η Ελλάδα σε περίπτωση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ χωρίς να έχει προηγουμένως βρεθεί συμφωνία για το οριστικό όνομά της, χθες η εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για τη διεύρυνση επίτροπου Ολι Ρεν θέλησε να επαναλάβει τη συμπεριφορά του Πόντιου Πιλάτου, αρνούμενη να πάρει θέση ως προς τις διεκδικήσεις μιας χώρας-μέλους, της Ελλάδας, να τροποποιήσει το όνομά της μια υποψήφια για ένταξη χώρα, η ΠΓΔΜ.

Αποχώρηση
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για την αποχώρηση των Σκοπιανών αθλητών από τους αγώνες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που έγιναν στη Θεσσαλονίκη (15-21/10) επειδή η εθνική τους ομάδα προσφωνήθηκε ως ΦΥΡΟΜ και όχι ως ΠΓΔ της Μακεδονίας, δήλωσε ότι «η Επιτροπή κατανοεί την ευαισθησία που προκαλεί και το συγκινησιακό χαρακτήρα που έχει αυτό το ζήτημα.

Απευθύνουμε έκκληση και προς τις δύο πλευρές (Αθήνα - Σκόπια) να επιδείξουν αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που μπορεί να χαρακτηρισθεί από τη μια ή την άλλη (πλευρά) ως πρόκληση.

Το θέμα της ονομασίας εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό και η Κομισιόν ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης με τη συνέχιση των συνομιλιών τους που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών».

Με τη δήλωσή της αυτή, έλεγαν πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή επιμένει να κρατάει μια αυστηρότατη ουδετερότητα ως προς την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, παρά το γεγονός ότι η μία από τις δύο εμπλεκόμενες σ' αυτή την ιστορία πλευρές είναι χώρα-μέλος της Κοινότητας. Οι ίδιοι παρατηρητές σημειώνουν την ανησυχία των Σκοπίων για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας τους με τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει διεθνώς η ελληνική πλευρά.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: