Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για πόλεμο με το Ιράν, λέει ο Μπερνάρ Κουσνέρ

Πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για πόλεμο με το Ιράν, λέει ο Μπερνάρ Κουσνέρ

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ δηλώνει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί ακόμη και για το ενδεχόμενο πολέμου με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, και το χειρότερο είναι ο πόλεμος» δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη πρέπει να συνεχιστούν «έως το τέλος», σπεύδοντας όμως παράλληλα να προειδοποιήσει πως ένα ιρανικό πυρηνικό όπλο συνιστά «πραγματικό κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο».

Το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παγίως αρνείται να θέσει τέλος στο πυρηνικό του πρόγραμμα· επιμένει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει παρά τις διεθνείς κυρώσεις τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Στην ίδια συνέντευξη ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε πως ένας αριθμός μεγάλος γαλλικών εταιρειών κλήθηκαν να μην συνεργαστούν επιχειρηματικά με το Ιράν. «Δεν απαγορεύουμε στις γαλλικές εταιρείες να δηλώσουν συμμετοχή. Τους συμβουλεύσαμε να μην το κάνουν. Αυτές είναι ιδιωτικές εταιρείες. Όμως, νομίζω ότι εισακουστήκαμε και δεν είμαστε οι μόνοι που το κάναμε αυτό» είπε.

Ως προς το κρίσιμο θέμα της διεύρυνσης των κυρώσεων, ο Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ξεκάθαρα πως η Γαλλία επιθυμεί να προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέα μέτρα εις βάρος της Τεχεράνης για την άρνησή της να συμμορφωθεί έναντι των αξιώσεων της διεθνούς κοινότητας.

«Αποφασίσαμε ότι την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προετοιμάσουμε πιθανές κυρώσεις πέραν της σφαίρας των Ηνωμένων Έθνών. Οι καλοί μας φίλοι, οι Γερμανοί, το πρότειναν» συνέχισε ο Κουσνέρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει αποκλείσει στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν εφόσον η διπλωματία δεν αποδώσει καρπούς.

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: