Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτήθηκαν χθες στο ΠΑΣΟΚ, με τους Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο να διεκδικούν την ηγεσία, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε την επίσπευση των διαδικασιών, με τον ίδιο να διεκδικεί την επανεκλογή του.

«Θα είμαι παρών», ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου, ενώ και η κυρία Διαμαντοπούλου τις πρώτες πρωινές ώρες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο τυχόν δικής της υποψηφιότητας.

Ο Γ. Παπανδρέου έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις και εν μέσω αλληλοσυγκρουόμενων εισηγήσεων συνεργατών του αποφάσισε μεν να αναλάβει τις πρώτες ευθύνες για το σοκ της μεγάλης ήττας και να επισπεύσει τις διαδικασίες και το Συνέδριο, στο οποίο ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει την επαναβεβαίωση της ηγεσίας του.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ήταν λίγα τα στελέχη που ανέμεναν ότι επιπλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ανακοίνωνε ότι δεν θα ήταν εκ νέου υποψήφιος, αφού πιστεύουν ότι αυτή θα ήταν η πραγματική αυτοκριτική.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τουλάχιστον έξι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εφόσον επιβεβαιώθηκαν τα exit polls για τη μεγάλη διαφορά και το χαμηλότερο ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ μετά το 1977, συμφώνησαν να διαχειριστούν στη βάση της ενότητας, της προοπτικής και της ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Πρόκειται συγκεκριμένα για τον κ. Ευ. Βενιζέλο, την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, τον κ. Α. Λοβέρδο, τον κ. Αλ. Παπαδόπουλο, τον κ. Γ. Φλωρίδη και τον κ. Χρ. Βερελή.

Αμέσως μετά τη δήλωση Παπανδρέου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος μετέβη στο Ζάππειο και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του κόμματος, δίνοντας στα μέλη του κόμματος, όπως ανακοίνωσε, προοπτική, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πλασματικό και δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά τη δήλωση Βενιζέλου, πάντως, ο κ. Κίμων Κουλούρης, αλλά και ο κ. Χρίστος Βερελής ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού από τη Θεσσαλονίκη. Ο δε κ. Γ. Παπαντωνίου, νωρίτερα, χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να επισπεύσει τις καταστατικές διαδικασίες, υπό την προϋπόθεση -όπως χαρακτηριστικά είπε- να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι διατάξεις του Καταστατικού.

«Ζούμε ιστορικές στιγμές. Απαιτούνται αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση για όλους. Χρειάζονται καθαρές διαδικασίες για την επόμενη μέρα», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες η κυρία Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με το περιβάλλον της, ο όρος «αυτογνωσία» αφορούσε τον κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ ο όρος «αυτοσυγκράτηση» τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ όταν έκανε λόγο για «καθαρές διαδικασίες» εννοούσε -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- ότι δεν ήταν ανάγκη από τις πρώτες πρωινές ώρες τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Βενιζέλος να θέσουν υποψηφιότητα.

Η άποψη άλλωστε ότι οδηγούμαστε σε μια πολύ σκληρή αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, που αν δεν δείξουν όλοι την απαραίτητη διάθεση ενότητας και συλλογικότητας, τότε ίσως τα τραύματα στην αξιωματική αντιπολίτευση να είναι μεγάλα, είναι η κυρίαρχη.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί Συνέδριο που εκλέγει Εθνικό Συμβούλιο, γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου και άλλα όργανα.

Από σήμερα πολλά στελέχη αναμένεται να τοποθετηθούν (με ιδιαίτερα διλημματικό τρόπο) στο πλευρό του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ενώ ενδιαφέρον έχει αν και πότε θα συγκληθεί και θα τοποθετηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αλλωστε, πολλά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα υπογράψουν υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας, όπως απαιτεί το Καταστατικό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα κρατήσει στο τέλος ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ζητώ εντολή από τη βάση να προχωρήσω σε αλλαγές

Η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Ο λαός αποφάσισε, η ετυμηγορία του είναι σεβαστή. Το αποτέλεσμα είναι δυσμενές και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε μια μεγάλη μάχη, αλλά δεν κατόρθωσε να την κερδίσει. Στη μάχη αυτή, όλοι μας είχαμε συμμετοχή, ρόλο και ευθύνες. Πρώτος από όλους εγώ.

Τούτη την ώρα, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους πολίτες, που στάθηκαν στο πλευρό μας, που έδωσαν μαζί μας τη μάχη για να φύγει η Δεξιά από την κυβέρνηση και να αποκτήσει η Ελλάδα όραμα, προοπτική, σιγουριά και ελπίδα. Θέλω να ευχαριστήσω, από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους, που μου έδειξαν τόση αγάπη και τόση συμπαράσταση στον κοινό μας αγώνα. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και να πάμε όλοι μαζί τη χώρα μπροστά. Κι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να σταματήσει.

Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η ευρεία Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη απαιτεί βαθιές τομές, διψάει για Νέα Αλλαγή και την ανάγκη για μια Δίκαιη Κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε στις εκλογές με ισχυρό και ανανεωμένο Πρόγραμμα. Πρόγραμμα με ταυτότητα προοδευτική, ανατροπής, και Πρόγραμμα οραματικό. Πρόγραμμα για κοινωνική δικαιοσύνη, προστασία στο περιβάλλον και αλλαγή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας.

Το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε στις εκλογές ως αξιόπιστη δύναμη αλλαγής για την κοινωνία μας. Είχαμε, όμως, απέναντί μας τις επιφυλάξεις των πολιτών για το αν το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εναλλακτική λύση. Είχαμε απέναντί μας τη διαμαρτυρία του πολίτη για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Είχαμε απέναντί μας την αίσθηση του πολίτη ότι τα χάλια της Δημόσιας Διοίκησης, τα σκάνδαλα, οι πυρκαγιές, η κομματικοκρατία, η κοινωνική αδικία, έχουν βαθύτερες ρίζες. Και το μήνυμά του είναι ότι θεωρεί ότι και εμείς έχουμε σημαντικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα. Το μήνυμα της διαμαρτυρίας του στράφηκε και προς εμάς.

Ζητώ να το ακούσουμε όλοι μας, ν ακούσουμε όλοι μας αυτό το μήνυμα. Είναι ανάγκη να το αξιολογήσουμε και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Συμπεράσματα για τις απαραίτητες τομές στη λειτουργία μας, την πολιτική μας δράση και τις πολιτικές μας προτάσεις. Ο δημοκρατικός λαός μάς θέλει ανατρεπτικούς και καινοτόμους. Μας θέλει δύναμη αλλαγής και εγγύηση για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αυτό καλούμαστε να το αποδείξουμε. Να το αποδείξουμε με τις θέσεις μας, την πρακτική μας, τη στάση μας, τις αντιλήψεις μας, την αυτοκριτική μας, το ύφος και το ήθος μας. Με τη σαφή οριοθέτησή μας απέναντι στη συντήρηση και τις δικές της αντιλήψεις.

Τώρα και άμεσα, είναι αναγκαίο να σταθούμε δίπλα στον εργαζόμενο, στον μισθωτό, στον συνταξιούχο, στον αγρότη, στον νέο και τη νέα, στον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Να προασπίσουμε το εισόδημα της μέσης και φτωχότερης οικογένειας. Να προστατεύσουμε τα κοινωνικά του κεκτημένα και τα δημοκρατικά του δικαιώματα.

Και αυτός ο αγώνας μας ξεκινά ήδη από αύριο, με δυναμισμό. Είμαστε στο πλευρό τους. Μπορούν ν ακουμπήσουν πάνω μας με σιγουριά και με προοπτική. Είναι απόφασή μου να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που θα κάνουν το Κίνημά μας πλειοψηφικό ρεύμα. Συντεταγμένα και συλλογικά, με οδηγό το καταστατικό μας και με μοναδική φροντίδα και στόχο το συμφέρον του τόπου, αλλά βεβαίως και της παράταξης, θα δούμε τι έφταιξε.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, η λαϊκή μας βάση, θα έχουν τον λόγο. Αυτά τα εγγυώμαι και, στο πλαίσιο αυτό, θα δρομολογήσω άμεσα τις διαδικασίες. Σε ό,τι με αφορά, θα ζητήσω άμεσα από τη βάση του ΠΑΣΟΚ ν ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό μου. Αυτοί θα κρίνουν.

Ζητώ την εντολή να προχωρήσω τις απαραίτητες, βαθύτερες και τολμηρότερες αλλαγές και βεβαιώνω ότι η Δημοκρατική Παράταξη έχει και παρόν και μέλλον. Μαζί θα προχωρήσουμε. Και στα δύσκολα. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν στον αγώνα μας. Και πάλι μαζί, μαζί θ ανοίξουμε νέους δρόμους για την πατρίδα.

Σας ευχαριστώ».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Είμαι παρών, στο ΠΑΣΟΚ αξίζει καλύτερη τύχη

Η δήλωση του Ευάγγ. Βενιζέλου στο Ζάππειο έχει ως εξής: Είναι κρίμα για το ΠΑΣΟΚ την ώρα που και μπορούσε και όφειλε να νικήσει για το καλό του τόπου, έχασε! Εχουμε, δυστυχώς, υποστεί μια καθαρή και μεγάλη ήττα.

Την ώρα αυτή που η δημοκρατική παράταξη είναι πληγωμένη, που βλέπει να διαψεύδονται ελπίδες, ελπίδες όχι κομματικές αλλά για τον τόπο, στέλνω συντροφικό και φιλικό χαιρετισμό τιμής και αναγνώρισης σε όλους τους ψηφοφόρους, τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εδωσαν έναν πολύ καλό αγώνα, που θα έπρεπε να έχει δικαιωθεί. Τους στέλνω σαφές και αταλάντευτο μήνυμα ενότητας, ψυχραιμίας αλλά και προοπτικής.

Συγχαίρω τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για τη γενναιότητα με την οποία ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν. Και χαίρομαι γιατί με ταχύτητα αποφάσισε να κινηθούν οι καταστατικές διαδικασίες που διέπουν το ΠΑΣΟΚ ως ένα οργανωμένο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό, θεσμικό κόμμα.

Στο ΠΑΣΟΚ, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που υπάρχει χάριν του τόπου, αρμόζει μια καλύτερη τύχη. Και αυτή την καλύτερη τύχη μπορεί να τη διαμορφώσει ενωτικά και συλλογικά μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Είναι προφανές ότι είμαι παρών. Το οφείλω στην παράταξη και στον τόπο. Και χαίρομαι γιατί το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προβλέπει την άμεση εκλογή του προέδρου από το σύνολο των μελών και φίλων και επίσης προβλέπει την πρόταση για τις υποψηφιότητες από έναν σημαντικό αριθμό φίλων και μελών.

Πρέπει το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ, που αγωνίστηκε, ελπίζει και δικαιούται να είναι αισιόδοξο και υπερήφανο, να μετάσχει δυναμικά, μαζικά και με όραμα προς το μέλλον σε αυτήν τη διαδικασία, που θα είναι η αρχή της ριζικής ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, γιατί πρέπει να αποκαταστήσουμε έναν επίπλαστο συσχετισμό που καταγράφηκε σήμερα. Δεν είναι αυτός ο πραγματικός συσχετισμός για το ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστώ πολύ...

«ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ»
Στήριξη Λοβέρδου στον Ευ. Βενιζέλο

Στο πλευρό του κ. Ευ. Βενιζέλου τάχθηκε αργά το βράδυ ο κ. Α. Λοβέρδος. «Η δήλωση του κ. Ευ. Βενιζέλου με καλύπτει απόλυτα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Mega ο κ. Λοβέρδος, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως αντίστοιχη θέση έχει και ο κ. Γ. Φλωρίδης.

Ο υπεύθυνος της Επιτροπής Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε ότι σήμερα η Επιτροπή Καταστατικού θα συνεδριάσει με τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Νίκο Αθανασάκη και «συγκεκριμενοποιώντας τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν μετά τις αποφάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου» θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Ανωμερίτης είπε χαρακτηριστικά ότι και 100 υποψηφιότητες να υπάρχουν, το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ είναι πληρέστατο και προβλέπει τις σχετικές διαδικασίες.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ
Αιχμές κατά Γιώργου από Γιάννο και Κουλούρη

«Μεγάλη και σοβαρή πολιτική αποτυχία για το ΠΑΣΟΚ» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, που είχε τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πείσει ότι αποτελεί καλύτερη πρόταση διακυβέρνησης, καθώς είχε απουσία καθαρού στίγματος και αξιόπιστου προγραμματικού λόγου.

«Ζήσαμε έτσι χωρίς πρόγραμμα τρία χρόνια» υπογράμμισε, εκτιμώντας πως η νίκη Καραμανλή οφείλεται «στην απουσία του ΠΑΣΟΚ».

Η πρώην βουλευτής Ελένη Κούρκουλα κάλεσε ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί. «Χρειάζεται να αποκαταστήσουμε την ευρωστία του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποτέλεσε παρένθεση αυτά τα τρία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την ιστορία του, την οικογενειακή του παράδοση, με τη δήλωσή του για μη προσκόλληση σε καρέκλες, θα δώσει ο ίδιος τη λύση ή θα τη διευκολύνει» υπογράμμισε, τονίζοντας πως ο κ. Παπανδρέου «οφείλει να πάρει γενναίες αποφάσεις».

«Δεν σηκώνουμε τη σημαία κανενός αρχηγού» φέρεται να πιστεύει ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας πως «όσοι νομίζουν ότι θα διαλυθούμε, είναι μακριά νυχτωμένοι».

«Να επιταχυνθούν όλες οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπως το Συνέδριο» δήλωσε και ο κ. Κίμωνας Κουλούρης, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, ανάλογα με τις θέσεις μας». «Η κυβέρνηση θα είναι χειρότερη, χρειάζεται συντεταγμένη αντίδραση», τόνισε.

«Χάσαμε. Ποιοτικά και ποσοτικά. Είναι τεράστιο λάθος να ξεκινήσουμε απ το ότι ο Γιώργος πρέπει να φύγει», δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ ο κ. Χρ. Βερελής σημείωσε ότι «δεν είμαστε ούτε αρένα, ούτε καφενείο» και ότι «είναι άκομψο» όποιος θέσει σήμερα (σ.σ. χθες) θέμα ηγεσίας.

Ο κ. Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «κυβέρνηση δυόμισι ετών» την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις προεδρικές εκλογές του 2010 το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προκαλέσει και πάλι εκλογές.

«Σε δυόμισι χρόνια θα έχουμε εκλογές, μην έχουμε αυταπάτες» υπογράμμισε, τονίζοντας πως «θα είμαστε ευτυχείς αν η συζήτηση που θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ θα γίνει από κοινού με τον Συνασπισμό». «Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα θα πρέπει πλέον να γίνει από κοινού» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξετάσει «τι κοινωνία έχουμε».

«Πρόκειται για μια αποτυχία ενός καθεστωτικού στάτους κβο» δήλωσε ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «σωρεία λαθών και ανάγκη επανίδρυσης». «Δεν αναζητούμε αποδιοπομπαίο τράγο, ούτε πρόκειται να πάμε σε μάχη βαρόνων και μηχανισμών. Απαιτείται επανίδρυση» τόνισε.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: