Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Στον Κ.Καραμανλή πιστώνεται η νέα νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Στον Κ.Καραμανλή πιστώνεται η νέα νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Στον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή πιστώνουν οι περισσότεροι αναλυτές τη νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια έδωσε «αέρα νίκης» στη ΝΔ, καθώς ο κ. Καραμανλής υπερτερεί στις προτιμήσεις των πολιτών για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Επίσης, στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης πιστεύουν ότι η στρατηγική των εκλογών («ο υπεύθυνος ηγέτης που δεν μπαίνει σε στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις») στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και ταυτόχρονα τονίζουν ότι η άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο ευνόησε το κυβερνών κόμμα.

Στη ΝΔ ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για επιβράβευση των μεταρρυθμίσεων από την κοινωνία απέναντι στην «ασαφή» πολιτική του ΠΑΣΟΚ και πράσινο φως για ταχεία επιτάχυνση των αναγκαίων αλλαγών στην οικονομία και το κράτος.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλούν η πτώση του ποσοστού του κόμματος έναντι του 2004, καθώς και η οριακή αυτοδυναμία που κερδίζει στη νέα Βουλή (152 βουλευτές).

Πολλοί αναλυτές αναρωτιώνται πως είναι δυνατόν να προωθηθούν ρήξεις και τομές όταν το ποσοστό και η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ είναι σαφώς μικρότερα έναντι του 2004.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει «περίοδο χάριτος» και πως από σήμερα, Δευτέρα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν σφοδρές αντιπαραθέσεις, όπως το Ασφαλιστικό και η Παιδεία.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ανανεωμένο και πιθανότατα μικρότερο, σε σύγκριση με το σχήμα που προέκυψε από τις εκλογές του 2004.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα ενσωματωθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, το Αιγαίου στο Ναυτιλίας, ενώ η γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο ενοποίησης του υπουργείου Μεταφορών με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον διαχωρισμό των υπηρεσιών για το περιβάλλον σε αυτόνομο υπουργείο.

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: