Η μάχη της ηγεσίας και της συλλογής υπογραφών ανάβει στο ΠΑΣΟΚ μετά τη βαριά εκλογική ήττα που βρίσκει το Κίνημα στα χαμηλότερα ποσοστά από το 1981. Με ανάληψη ευθυνών ο Γ.Παπανδρέου ζητά ανανέωση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. «Παρών» ο Ευ.Βενιζέλος, αναμένεται η στάση Διαμαντοπούλου...
Για πρώτη φορά μετά το 1981 το ΠΑΣΟΚ μένει στην αντιπολίτευση για δεύτερη συνεχή φορά, αποσπώντας παράλληλα το χαμηλότερο ποσοστό στο διάστημα των 26 αυτών ετών. Η βαριά εκλογική ήττα φέρνει εσωκομματική ένταση και επισπεύδει τις διαδικασίες εκλογής προέδρου.
Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του για το περιεχόμενο της δήλωσης που θα έκανε, ο Γ.Παπανδρέου κατέληξε σε ένα κείμενο όπου -όπως επισημαίνουν Τα Νέα- αναλάμβανε μεν την ευθύνη, την καταμέριζε όμως και στα κορυφαία στελέχη και την επεξέτεινε στο παρελθόν, λέγοντας ότι οι πολίτες έκριναν πως έχει ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε ανανέωση της λαϊκής εντολής στο πρόσωπό του -«Θα ζητήσω άμεσα από την βάση του ΠΑΣΟΚ να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου. Αυτοί θα κρίνουν».
Για καθαρή, οδυνηρή και μεγάλη ήττα έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ότι θα είναι παρών στις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Κινήματος. «Η διαδικασία που θα κινηθεί με βάση το καταστατικό θα αποτελέσει μια αρχή για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ» είπε και συνεχάρη τον Γ.Παπανδρέου για το γεγονός ότι δρομολογεί τις εξελίξεις.
Αμέσως μετά τη δήλωση Βενιζέλου τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό του εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο Α.Λοβέρδος, ο Χρ.Βερελής και ο Κίμων Κουλούρης, επισημαίνουν Τα Νέα της Δευτέρας και σημειώνουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρχίζει άμεσα να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες υπογραφές.
Έτσι, η κόντρα που ουσιαστικά άνοιξε τον Ιανουάριο του 2004, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε ευθέως τη διαδικασία εκλογής του Γ.Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως θα κλείσει τον επόμενο μήνα, οπότε και όπως αναμένεται θα προκηρυχθούν οι εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ως προς τη στάση της Αννας Διαμαντοπούλου, αναμένεται να καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών όπως διαφαίνεται από τη δήλωσή της που συνέστησε «αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση». Δύο αιχμές, που όπως σημειώνει Το Βήμα ερμηνεύθηκε ότι απευθύνονταν στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Βενιζέλου, αντίστοιχα.
Πιθανολογείται ακόμη και υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου, χωρίς να αποκλείεται να ταχθεί τελικά με την πλευρά του Γ.Παπανδρέου.
Η Ελευθεροτυπία σημειώνει ότι εφόσον υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι αρχηγοί, τότε η Ελλάδα θα γνωρίσει μία ιδιότυπη εσωκομματική προεκλογική περίοδο, καθώς κάθε ένας από τους υποψηφίους θα πρέπει να φέρει με το μέρος του το μεγάλο σώμα των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.
Η κατάσταση ίσως θυμίσει λίγο τη μάχη μεταξύ των υποψηφίων στους κόλπους των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας.
Τι προβλέπει το Καταστατικό
Η μάχη για τη συγκέντρωση υπογραφών αρχίζει και βάσει του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ υποψήφιος πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί τουλάχιστον από το 1/4 των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των Περιφερειακών Επιτροπών ή το 10% τουλάχιστον του συνόλου των μελών του ΠΑΣΟΚ. Κάθε μέλος προτείνει μόνο έναν υποψήφιο.
Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Καταστατικού του Κινήματος για την εκλογή του προέδρου απαιτείται από την πρώτη ψηφοφορία το 1/2 + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά.
Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται πρόεδρος ο πρώτος σε ψήφους. Εάν οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος σε ψήφους εκλέγεται πρόεδρος. Σε περίπτωση που υποψήφιος είναι μόνον ένας, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου