Δευτέρα 20 Αυγούστου 2007

Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Τουρκίας ξεκινά σήμερα

Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Τουρκίας ξεκινά σήμερα

Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Τουρκίας ξεκινά σήμερα με την πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ,κατά την οποία πάντως ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και υπουργός Εξωτερικών,Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την εκλογή του.

" Το πρώτο βήμα προς το προεδρικό μέγαρο" γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ακσάμ,μαζί με μια φωτογραφία του Γκιούλ με φόντο μια τουρκική σημαία.

Ο Γκιούλ αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας κατά την τρίτη ψηφοφορία στις 28 Αυγούστου,στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή,και με δεδομένο ότι το εθνικιστικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει δεσμευτεί ότι θα παραστεί στην ψηφοφορία.

Εκτός του Γκιούλ,υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας έχουν θέσει ο Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος MHP και ο εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος DSP,Ταϊφούν Ιτσλί. Το φιλο-κουρδικό κόμμα DTP έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του Γκιούλ.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα του Ντενίζ Μπαικάλ θα απόσχει από τις ψηφοφορίες .Ενα από τα πρώτα καθήκοντα του νέου προέδρου της Τουρκίας θα είναι να εγκρίνει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Σεζέρ αρνήθηκε να δει τη σχετική λίστα την περασμένη εβδομάδα.

Η ανάδειξη του Γκιούλ στην προεδρία θα καταστήσει ευκολότερο το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν,με δεδομένο ότι ο Σεζέρ συχνά ασκούσε βέτο σε νομοσχέδια που θεωρούσε ότι υπονόμευαν τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.

Ο Γκιούλ αναμένεται να αποχωρήσει από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,προκειμένου να αποδείξει πλέον ότι δεν δεσμεύεται κομματικά και ότι είναι ανεξάρτητος,σημειώνουν τούρκοι αναλυτές.

"Για να αποδείξει μάλιστα ότι είναι ανεξάρτητος ,δεν αποκλείεται να ασκήσει βέτο σε ορισμένα κυβερνητικά μέτρα "λέει η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής,στην Αγκυρα,Αϊσέ Αγιατά.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: