Δευτέρα 20 Αυγούστου 2007

Οι χρονικές προθεσμίες που τρέχουν

Οι χρονικές προθεσμίες που τρέχουν

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 96/2007 προβλέπονται οι εξής βασικές προθεσμίες:

  • Μετά το ΠΔ διάλυσης της Βουλής, που θυροκολλείται σήμερα και δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα της επίσημης προεκλογικής περιόδου, ακολουθεί άλλο ΠΔ στο οποίο ορίζεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
  • Η προθεσμία για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων λήγει την 9η μέρα μετά την έναρξης της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή στις 27 Αυγούστου.
  • Οι δηλώσεις για την κατάρτιση των συνδυασμών κατατίθενται το αργότερο 13 μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή στις 31 Αυγούστου.
  • Την 14η μέρα, δηλαδή την 1η Σεπτέμβρη, ανακοινώνονται από τον Αρειο Πάγο οι συνδυασμοί.
  • Τα κόμματα θα πρέπει οχτώ μέρες πριν τις εκλογές, μέχρι και τις 7 Σεπτέμβρη δηλαδή, να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων (τουλάχιστον 20% περισσότερα από τον αριθμό των εκλογέων).
  • Σε περίπτωση που ένας από τους υποψηφίους κόμματος πεθάνει, η πρόταση άλλου υποψηφίου θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τουλάχιστον μέχρι και τις 7 Σεπτέμβρη.
  • Οι νομάρχες θα πρέπει μέσα σε 15 μέρες, δηλαδή μέχρι την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, από την προκήρυξη των εκλογών να έχουν καθορίσει τα καταστήματα ψηφοφορίας και τα εκλογικά τμήματα. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για την κλήρωση των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών και των αναπληρωτών τους, οι οποίοι ειδοποιούνται για το διορισμό τους τουλάχιστον μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη.
  • Μέχρι τις 22 Αυγούστου, τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια υποχρεούνται να διαθέσουν στα κόμματα χώρους για την προεκλογική τους προβολή. Απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψηφίους ή από τρίτους χάριν υποψηφίων. Ωστόσο, στην έννοια του εκλογικού κέντρου δεν περιλαμβάνονται τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών που λειτουργούν σε ισόγειους χώρους.
  • Από το Σάββατο, 1η Σεπτέμβρη, δηλαδή 15 μέρες πριν από τις εκλογές και μέχρι τις 7 το απόγευμα της ημέρας ψηφοφορίας, οπότε και κλείνουν οι κάλπες, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων. Επίσης, την ημέρα διενέργειας των εκλογών καθώς και την παραμονή απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οποιαδήποτε άλλη προεκλογική δραστηριότητα, όπως πραγματοποίηση ομιλιών, ανάρτηση και διανομή αφισών και εντύπων, μετάδοση εκπομπών και μηνυμάτων προεκλογικού περιεχομένου.
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: