Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Kρυφτούλι με την Ιστορία

Kρυφτούλι με την Ιστορία

Με τον φόβο των νέων σφοδρών αντιδράσεων και, μάλιστα, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, το υπουργείο Παιδείας «κρύβει» το βιβλίο της Ιστορίας Στ Δημοτικού, αφού ούτε καν προχώρησε στην έκδοση του νέου εγχειριδίου, αφήνοντας αυτήν την «καυτή πατάτα» στα χέρια της νέας κυβέρνησης και, βέβαια, της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Σήμερα, μετά τον αγιασμό, τα παιδιά δεν πρόκειται να πάρουν το νέο βιβλίο (σ.σ.: θα πάρουν όλα τα υπόλοιπα), ενώ οι δάσκαλοι δηλώνουν άγνοια και δεν ξέρουν τι θα διδάξουν στα παιδιά τις επόμενες μέρες, με δεδομένο ότι δεν έχουν πάρει σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το βιβλίο δεν έχει καν εκδοθεί, αφού η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ήθελε μέσα στην προεκλογική περίοδο να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με νέο κύμα διαμαρτυριών και, κυρίως, με την «πολιτική εκμετάλλευση» που ανέμενε από την πλευρά του Γ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ, και έτσι δεν έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκτύπωσης του βιβλίου.

Οι δεσμεύσεις της Μαριέττας Γιαννάκου ότι όλες οι αλλαγές -στο βιβλίο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και μέσα στη ΝΔ- έχουν γίνει και το νέο εγχειρίδιο θα είναι στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν τηρήθηκαν. Η υπουργός προτίμησε να αφήσει τα παιδιά χωρίς βιβλία παρά να εισπράξει για άλλη μία φορά αντιδράσεις και, μάλιστα, λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, στις οποίες βέβαια, εκτός άλλων, θα πάνε και οι γονείς... ψηφοφόροι.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρέας Καραμάνος παραδέχτηκε ότι τα παιδιά του Δημοτικού θα έχουν όλα τα βιβλία εκτός από αυτό της Ιστορίας και, μάλιστα, προσπάθησε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις με αστείες δικαιολογίες του τύπου «είχαμε ορισμένες καθυστερήσεις στις εκτυπώσεις λόγω του ότι οι εκτυπώσεις συνέπιπταν και με την εκτύπωση προεκλογικού υλικού σε πάρα πολλά τυπογραφεία!».

Τώρα, βέβαια, τι σχέση έχει το προεκλογικό υλικό με τα σχολικά βιβλία, ο κ. Καραμάνος δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει σαφώς. Προσπάθησε, μάλιστα, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση σε βιβλία του Γυμνασίου και του Λυκείου, τα οποία τα υπολογίζουμε γύρω στο 15% του συνόλου. Αυτή η καθυστέρηση εντός των ημερών θα τακτοποιηθεί» .

Συγγραφική ομάδα
Μέλη της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου της Ιστορίας δήλωσαν στο «Εθνος» ότι είχαν δώσει τις διορθώσεις από τον περασμένο Μάιο και ως εκ τούτου υπήρχε ο χρόνος να τυπωθεί έγκαιρα το βιβλίο, ώστε σήμερα οι μαθητές να το έχουν στα χέρια τους. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι «υποψιάζονται πως μπορεί λόγω εκλογών να μην τυπώθηκε το βιβλίο», αλλά, όπως είπαν, «αν υπάρξει και νέο πρόβλημα, την ευθύνη την έχει το υπουργείο Παιδείας και αυτό θα εκτεθεί».

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΥΠΩΘΕΙ
Το πόσο απασχολεί την κυβέρνηση το θέμα του βιβλίου είναι γνωστό, γι αυτό, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός στη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε σε αυτό και, μάλιστα, εκτενώς, αλλά βέβαια και αυτός παρέλειψε να πει ότι πριν από τις εκλογές κανείς δεν πρόκειται να δει το περίφημο πλέον «νέο βιβλίο». Ο κ. Καραμανλής περιορίστηκε μόνο να πει ότι ανατέθηκε στους αρμόδιους οργανισμούς να το ελέγξουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Αυτό έγινε. Και οι παρατηρήσεις υιοθετήθηκαν όλες. Εν πάση περιπτώσει, το βιβλίο αυτό πάλι θα αξιολογηθεί. Εάν κριθεί, ύστερα πλέον από τις διορθώσεις που έγιναν, ότι εμφανίζει ακόμα ανεπάρκειες, τότε μπορεί να αποσυρθεί και να πάμε σε έναν καινούργιο διαγωνισμό.

ΠΑΣΟΚ
Διαψεύδονται οι υποσχέσεις

«Το πολυσυζητημένο βιβλίο της Στ Δημοτικού «κόλλησε» τελικά στο τυπογραφείο και θα αποσταλεί στα σχολεία -όλως τυχαίως- μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση οι υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου για έγκαιρη αποστολή των βιβλίων και ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς διαψεύδονται παταγωδώς», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδης.

ΛΑΟΣ: ΤΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΤΥΠΩΣΑΝ
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΛΑΟΣ, με την υπογράμμιση ότι «η ΝΔ δεν μπόρεσε μέσα σε 6 μήνες να κάνει μερικές διορθώσεις στο βιβλίο. Πρόλαβε, όμως, μέσα σε 15 μέρες να τυπώσει 550.000.000 φυλλάδια διαφημιστικά. Εκεί που θέλει είναι αποτελεσματική. Εκεί που δεν θέλει δεν μπορεί. Είναι κρίμα τα παιδιά να πάνε στο σχολείο χωρίς σοβαρό βιβλίο Ιστορίας».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Δέσμιοι οι μαθητές»

Πού είναι το βιβλίο της Ιστορίας, κύριε Καραμανλή; αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚ Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας. Οπως υπογραμμίζουν οι δάσκαλοι, «με ευθύνη της υπουργού Παιδείας κυρίας Γιαννάκου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού κυρίου Καραμανλή, το βιβλίο Ιστορίας της Στ τάξης, παρά το γεγονός ότι, όπως διαβεβαίωσε η συντακτική ομάδα, έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διορθώσεις, δεν έχει καν τυπωθεί κάτω από τον πανικό της κυβέρνησης για νέο κύκλο αντιδράσεων! Ετσι, παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο οι μικροί μαθητές να είναι δέσμιοι των προεκλογικών παιχνιδιών του κυρίου Καραμανλή, ο οποίος κυβερνά υπό τον φόβο των δημοσκοπήσεων. Η κυβέρνηση που εμφάνισε μηδενικό έργο στον χώρο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ αντίθετα διακρίθηκε για την αδιαλλαξία και τις πρωτοφανείς εκδηλώσεις βίας σε βάρος των απεργών εκπαιδευτικών (σιδερογροθιές, ζαρντινιέρες, χημικά!), δεν διστάζει ούτε μπροστά σε ζητήματα που αφορούν τα παιδιά. Ευτυχώς το έργο της ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δημήτρης Μπράτης, πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας

Απαράδεκτη πρακτική
Είναι απαράδεκτο για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας να μη δίνουν το βιβλίο της Ιστορίας στα παιδιά, τη στιγμή μάλιστα που η συντακτική ομάδα έχει δηλώσει ότι παρέδωσε τις αλλαγές εδώ και πολύ καιρό. Η ενέργεια αυτή θα έχει συνέπεια τα παιδιά για αρκετό χρονικό διάστημα να μην μπορέσουν να διδαχθούν το μάθημα της Ιστορίας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: