Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

«Μυστικά» σχέδια Τούρκων για την Καρπασία

«Μυστικά» σχέδια Τούρκων για την Καρπασία

Μετέχουν οι πρεσβείες ΗΠΑ και Βρετανίας

Γιγαντιαίο σχέδιο ανάπτυξης της Καρπασίας, με συμμετοχή της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, προωθεί το ψευδοκράτος.
«ΓΚΙΟΥΝΕΣ»

Μυστικοί πράκτορες των Βρετανών δείχνουν ενδιαφέρον για τη Μεσαορία

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Ορτάμ» αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας στην κατεχόμενη Καρπασία, με τίτλο «Μυστικά σχέδια για την Καρπασία».

Η εφημερίδα γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων υποσχέθηκε σε τέσσερις μεγάλες τουρκικές και ξένες εταιρείες «άδειες» για ξενοδοχεία στην Καρπασία, μετά τη μεταφορά εκεί του ηλεκτρικού ρεύματος και προσθέτει ότι στο όλο θέμα έχει ανάμειξη και η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα.


Σύμφωνα με την «Ορτάμ», μεταξύ των σχεδίων είναι και η ανάπτυξη της περιοχής, προκειμένου οι Ε/κ να μην έχουν αξιώσεις για επιστροφή της Καρπασίας σε περίπτωση συμφωνίας. Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων ενδιαφέρεται γι' ανέγερση ξενοδοχείου στη Χρυσή Ακτή.

Γι' ανέγερση ξενοδοχείου στη Χρυσή Ακτή ενδιαφέρεται και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Άρτεμις», ο οποίος τυγχάνει συγγενής του Τούρκου τέως Υπουργού ανευ χαρτοφυλακίου αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις Αμπντουλατίφ Σενέρ.


Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση, σε δείγμα 500 ατόμων στα κατεχόμενα, η ηλεκτροδότηση του λεγόμενου εθνικού πάρκου στην κατεχόμενη Καρπασία θα πρέπει να γίνεται με ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Το 69% του δείγματος δήλωσε ότι επισκέπτεται σπάνια την Καρπασία, το 17% τακτικά, ενώ το 13% δεν την έχει επισκεφθεί ποτέ.
Το 22% των ερωτηθέντων εποίκων δήλωσε ότι δεν επισκέφθηκε την περιοχή. Ένα ποσοστό της τάξεως του 66% επισκέπτεται την Καρπασία για τις φυσικές της ομορφιές, ένα 16% για επίσκεψη συγγενικών προσώπων και ένα 8% για μπάνιο.


Το σύνολο σχεδόν των απαντήσεων του δείγματος (99,8%) υποστηρίζει ότι η τουριστική ανάπτυξη στην Καρπασία πρέπει να γίνει με παράλληλη προστασία της φυσικής ομορφιάς της περιοχής και το σεβασμό του περιβάλλοντος.


Η «Βολκάν» αφιερώνει το κύριο θέμα της στην ανάμειξη, όπως ισχυρίζεται, των πρέσβεων των ΗΠΑ, Αγγλίας και ΕΕ στο θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στην Καρπασία, και γράφει ότι ενώ τα αριστερά κόμματα και κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν «Η 'χώρα' αυτή μας ανήκει, εμείς θα τη διοικήσουμε, δεν δεχόμαστε διαταγές από κανέναν, δεν θα γίνουμε μαριονέτες, μην αναμειγνύεστε στα εσωτερικά μας», στην περίπτωση των ξένων που αναμειγνύονται στο θέμα της μη ηλεκτροδότησης της Καρπασίας, δεν λένε οτιδήποτε.

Πράκτορες στη Μεσαορία

Η εφημερίδα «Γκιουνές» γράφει ότι πράκτορες των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών επισκέπτονται χωριά της Μεσαορίας και πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις με τους λεγόμενους κοινοτάρχες, από τους οποίους θέλουν να ενημερωθούν για το τι μπορεί να προσφέρει στην περιοχή η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για δύο Ιρλανδούς που επισκέπτονται τα χωριά εκ μέρους της Υπάτης Αρμοστείας, συνοδευόμενοι από δύο διερμηνείς. Οι συναντήσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και είναι σε γνώση του λεγόμενου υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων.

Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: