«Η ΠΓΔΜ θα πρέπει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να συνεχίσει και να ενισχύσει τη δέσμευσή της για συνεργασία με όλους τους γείτονές της, αποφεύγοντας πράξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Η διατύπωση αυτή βρίσκεται καταγεγραμμένη στο κείμενο της κοινής θέσης τους που παρουσίασαν χθες οι 27 κοινοτικές χώρες στο συμβούλιο σύνδεσης της Ενωσης με την ΠΓΔΜ, μια διατύπωση που ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές επιδιώξεις σε αυτό το ζήτημα.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου σύνδεσης, ο υπουργός Επικρατείας της Πορτογαλίας, που ασκεί την εξάμηνη προεδρία στην Κοινότητα, Μανουέλ Λόμπο Αντούνες, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας (Ελλάδας / ΠΓΔΜ) κινήσεις όπως η πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», δήλωσε κατηγορηματικά ότι το μήνυμα που έστειλε η πορτογαλική προεδρία στην ΠΓΔΜ ήταν σαφέστατο:
«Είναι απαραίτητο και επείγον ότι κάθε ενέργεια η οποία επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας (με την Ελλάδα) θα πρέπει να αποφεύγεται. Και αυτό το τόνισα, κατέληξε ο ίδιος, και στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου του συμβουλίου σύνδεσης με την ΠΓΔΜ σήμερα το πρωί».
Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι, παρεμβαίνοντας στον διάλογο, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησής του να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα των Ελλήνων πολιτών μόνο με την απλή επίδειξη του δελτίου ταυτότητας. «Ενα μέτρο» που, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, «συνιστά ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα».
Ως προς τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα σχετικά με το θέμα της ονομασίας αυτής της χώρας, ο Πορτογάλος υπουργός είπε ότι «οι δύο πλευρές είναι αναγκαίο να καταλήξουν αμέσως σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και τόνισε ότι αυτή είναι και η σταθερή άποψη και θέση του συμβουλίου των υπουργών της Κοινότητας».
Ο κ. Μιλοσόσκι απαντώντας για το ίδιο ζήτημα είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με την οποία έχουμε διαφορές για το θέμα του ονόματος. Στη συνέχεια, δε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση που υιοθέτησε πριν από λίγο καιρό το Ευρ. Κοινοβούλιο και στην οποία αναφέρει ότι το ζήτημα του ονόματος δεν συνιστά κριτήριο για την ένταξη της χώρας του στην Κοινότητα.
Ο ίδιος πάντως συμπλήρωσε λέγοντας ότι τα Σκόπια «είναι έτοιμα να προσεγγίσουν με εποικοδομητικό τρόπο την ευαισθησία της Ελλάδας για το θέμα αυτό, σε διμερές επίπεδο». Τέλος τόνισε ο ίδιος ότι «δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό πολιτικό ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ενώ είναι καταχωρισμένες οι ελληνικές επιδιώξεις στο κείμενο της κοινής θέσης των «27, δεν υπάρχει καμία, ούτε άμεση ούτε έμμεση, αναφορά σε αυτές τις 12 παραγράφους της ανακοίνωσης προς τον Τύπο που έχει συντάξει η πορτογαλική προεδρία.
Ο Πορτογάλος υπουργός αναγκάστηκε να αναφερθεί σε αυτές μόνο ύστερα από σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου