Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Αλληλοκατηγορούνται ΗΠΑ και Ιράν στη συνάντηση για το... Ιράκ

Αλληλοκατηγορούνται ΗΠΑ και Ιράν στη συνάντηση για το... Ιράκ

ΗΠΑ και Ιράν δεν κατόρθωσαν να θέσουν στην άκρη προσωπικές έριδες και διαμάχες και κατά τη συνάντησή τους για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο Ιράκ επιδόθηκαν σε ανταλλαγή κατηγοριών. «Το Ιράν συνεχίζει να υποστηρίζει ενόπλους που δρουν αποσταθεροποιητικά στο Ιράκ», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Ράιαν Κρόκερ, αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Καζέμι-Κομί -συνομιλίες που ιρακινές πηγές χαρακτήρισαν «έντονες». «Ξεκαθαρίσαμε στους Ιρανούς ότι γνωρίζουμε τι κάνουν και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν γι αυτό», τόνισε ο Κρόκερ, επισημαίνοντας ότι «οι δύο μήνες από την πρώτη συνάντηση του Μαϊου δεν ήταν ακριβώς ενθαρρυντικοί».

«Παραπλάνηση»
«Τέτοιου είδους διακηρύξεις αποσκοπούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, που προβληματίζεται από τη φιλοπόλεμη πολιτική των ΗΠΑ», απάντησε από την Τεχεράνη εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «η Ουάσιγκτον θα είναι σε καλύτερη θέση όταν βρει τρόπο να ξεπεράσει την κρίση στο Ιράκ». Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα των New York Times, τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2009...

Σε ρόλο θεατή, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ-Μαλίκι, κάλεσε ΗΠΑ και Ιράν να εστιάσουν στο πρόβλημα ασφαλείας του Ιράκ, το οποίο επιδεινώνεται. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες όταν καμικάζι ανατινάχτηκε σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Χίλα.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: