Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Έληξαν οι ανασκαφές στην περιοχή Αη Γιώρκη στην Κρήτου Μαρόττου

Έληξαν οι ανασκαφές στην περιοχή Αη Γιώρκη στην Κρήτου Μαρόττου

Το Πανεπιστήμιο της Nevada, Las Vegas (UNLV) διενήργησε ακόμη μια περίοδο έρευνας στην πρώιμη θέση της προ-κεραμικής Νεολιθικής περιόδου στον Αη Γιώρκη στην Κρήτου Μαρόττου, στους πρόποδες του δυτικού Τροόδους κοντά στην Πάφο. Το πρόγραμμα διευθύνεται από το Δρα Alan Simmons, με τη στήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ. Περίπου 238 τετραγωνικά μέτρα αυτής της μοναδικής θέσης έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα.

Δεκαπέντε χρονολογήσεις ραδιενεργού άνθρακα τοποθετούν την αρχική εγκατάσταση σε αυτή τη θέση περί το 7500-7900 π.Χ., δηλαδή στη Μέση Κυπρό-Προκεραμική Νεολιθική περίοδο. Ένα από τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας του 2007 είναι ο εντοπισμός ενός ακόμη αρχιτεκτονήματος, κατασκευασμένου κυρίως από μικρά βότσαλα. Είναι η τέταρτη κατασκευή αυτού του είδους που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Δεν είναι σαφές τι είναι αυτές οι κατασκευές. Ίσως ήταν βάσεις οικιών ή πλατφόρμες όπου ελάμβαναν χώρα κοινωνικές εκδηλώσεις (χορός;). Όποια και να ήταν η χρήση τους, είναι μοναδικά ευρήματα της Κυπρό-Προκεραμικής Νεολιθικής περιόδου σε αυτή την περιοχή.

Ανασκάφηκαν, επίσης, διάφοροι μεγάλοι λάκκοι απόρριψης με πλούσια ευρήματα. Επιπρόσθετα, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που πρωτοεμφανίστηκε το 2006, τώρα που αποκαλύφθηκε περισσότερο, φαίνεται να είναι μια τάφρος, που ίσως καθορίζει κάποια όρια. Ωστόσο, η πραγματική της χρήση δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αφού δεν ανασκάφηκε σε αρκετή έκταση.

Συλλέκτηκαν πρόσθετα αρχαιοβοτανικά δείγματα, που περιλάμβαναν κριθάρι, από τα καλύτερα διατηρημένα στην Εγγύς Ανατολή. Τα κατάλοιπα ζώων είναι πάρα πολλά. Φέτος εντοπίστηκαν ακόμη περισσότερα οστά βοοειδών. Τα απολεπίσματα λίθινων εργαλείων έφτασαν τις 200.000. Η ανάλυση τους δείχνει κάποιες σχέσεις με τη Νεολιθική της ηπειρωτικής Εγγύς Ανατολής. Αρκετά στολίδια, κυρίως από πικρολίτη έχουν ανασκαφεί. Κάποια από αυτά είναι σπάνιου τύπου, όπως μια μεγάλη εγχάρακτη «χάντρα» και ένα αμυγδαλόσχημο εγχάρακτο αντικείμενο. Βρέθηκαν επίσης ένα θαλασσινό κοχύλι, λεπίδες οψιανού και μια αποσπασματική χάντρα από καρνιλίνη. Το υλικό αυτό είναι εισαγμένο και πολύ σπάνιο για τη Νεολιθική περίοδο. Άλλα λίθινα εργαλεία είναι πολυάριθμα και σύνθετα.

Η παρουσία ενός τόσο σύνθετου συνόλου οικονομίας, που περιλαμβάνει βοοειδή μαζί με μικροαντικείμενα κοινωνικής διάκρισης, υποδεικνύει πως ίσως εκεί συντελούνταν κοινωνικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Συνοπτικά, οι έρευνες στον Αη Γιώρκη της Κρήτου Μαρόττου αναδεικνύουν τη σημασία αυτής της θέσης για τον πρωιμότερο αποικισμό της Κύπρου. Αυτή η ορεινή θέση με τα μοναδικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, τα σύνθετα λίθινα εργαλεία, τα εξημερωμένα φυτά και τα βοοειδή προσθέτουν μια νέα διάσταση στο ζήτημα των πρώτων ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: