Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

«Παρών» από τον Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία της Τουρκίας

«Παρών» από τον Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία της Τουρκίας

Την επιθυμία του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας επιβεβαίωσε εμμέσως ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να μην λάβω υπ' όψιν τη βούληση του λαού».

Σε συνέντευξη Τύπου τρεις ημέρες αφού το ισλαμιστικό Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) κατήγαγε μεγάλη εκλογική νίκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κρίθηκε αναγκαία επειδή είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο η διαδικασία εκλογής προέδρου από την Εθνοσυνέλευση. Σχεδόν το ήμισυ του λαού, ανέφερε, εξέφρασε τη βούληση του ψηφίζοντας το ΑΚΡ.

Υπενθυμίζεται ότι την εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στο ύπατο αξίωμα είχε αποτρέψει στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση το Συνταγματικό Δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ερωτηθείς ποια είναι η απόφασή του, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε: «Δεν μπορώ να μην λάβω υπ' όψιν τη βούληση του λαού. Η απόφασή μου είναι προς την κατεύθυνση να λάβουμε το μήνυμα των πολιτών που γέμισαν τις πλατείες. Όλα όμως αυτά θα πρέπει να τα τακτοποιήσουμε με τρόπο που θα ενισχυθεί η Τουρκία».

Απέναντι στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων προσέθεσε επίσης: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Πυξίδα για τον καθένα μας πρέπει να είναι η δημοκρατία».

Ο κ. Γκιουλ απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος «πιο ανοικτά» επειδή, όπως είπε, «μιλάω καθ’ αυτό τον τρόπο για να προχωρήσουμε στη διαδικασία με ωριμότητα και συναίνεση».

Τέλος σε ερώτηση εάν η εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας θα συνέβαλε θετικά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ ανέφερε ότι «όσο ενισχύεται η δημοκρατία η πορεία αυτή γίνεται πιο σύντομη».

Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Την επομένη όμως των εκλογών έδωσε όμως ένα στίγμα των προθέσεών του λέγοντας ότι στο θέμα αυτό θεωρεί πολύ σημαντική τη βούληση του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: