Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Κίνα - Ταϊβάν: 15-0, στο γήπεδο του ΟΗΕ

Κίνα - Ταϊβάν: 15-0, στο γήπεδο του ΟΗΕ

Στο πλευρό της Κίνας και κατά της Ταϊβάν τάχθηκε για μια ακόμη φορά -τη 15η κατά σειρά, στο συγκεκριμένο θέμα- ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, απορρίπτοντας το αίτημα της δεύτερης να γίνει μέλος του. «Η απόφαση κρίνει ότι ο ΟΗΕ παραμένει σταθερός στην πολιτική της μιας Κίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διεθνής οργανισμός, αιτιολογώντας την ετυμηγορία του. Πρακτικά, δηλαδή, επαναβεβαιώνεται η ισχύς του σχετικού ψηφίσματος του 1971, βάσει του οποίου η Κίνα και η νησιωτική Ταϊβάν αντιμετωπίζονται ως μία εθνική οντότητα, που εκπροσωπείται από την κυβέρνηση του Πεκίνου στα διεθνή φόρα.

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι ο ΟΗΕ απέρριψε το αίτημα της Ταϊβάν (...) για πολιτικούς λόγους», ήταν η αντίδραση της Ταϊπέι, η οποία έσπευσε να επιτεθεί και στους Κινέζους, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η διεθνής κοινότητα προκειμένου πιέσει την Ταϊβάν, κάτι που σημαίνει ότι δεν τολμά να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Ταϊβάν είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη και ότι οι δύο πλευρές δεν ανήκουν η μία στην άλλη». Οξύτατη ήταν και η απάντηση του Πεκίνου: «Τα αποβράσματα του έθνους που επιχειρούν να διαιρέσουν τη χώρα δεν θα καταφέρουν τελικά να αποφύγουν την τιμωρία της ιστορίας», ανέφερε το πρακτορείο Ξινχουά, επικαλούμενο δηλώσεις ανώνυμου κυβερνητικού αξιωματούχου.

Πρώτη φορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που η Ταϊπέι ζήτησε αναγνώριση ως Ταϊβάν και όχι ως «Δημοκρατία της Κίνας», όπως είχε κάνει τις προηγούμενες 14 φορές που έχει καταθέσει ανάλογο αίτημα, μετά την αποχώρησή της από τα Ηνωμένα Εθνη, το 1972.

Κι αυτό, όπως επισημαίνουν διεθνείς παρατηρητές, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του προέδρου της Τσεν Σουί-μπιαν, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της οριστικής και μόνιμης ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, υποστηριζόμενης και από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο φιλοδοξεί η Ταϊβάν να έχει την τύχη του Χονγκ-Κονγκ, δηλαδή να προσαρτηθεί κάποτε στην Κίνα, διατηρώντας καθεστώς ιδιαίτερων προνομίων. Στο παρελθόν, μάλιστα, η αντιπαράθεση αυτή είχε φέρει στα πρόθυρα της σύρραξης τις δύο πλευρές, με την Ταϊβάν να έχει την πλήρη στήριξη και των ΗΠΑ.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: