Ο Μάρτι Αχτισάαρι που συνέταξε το σχέδιο για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου που πρότεινε ανεξαρτησία της περιοχής υπό διεθνή επιτήρηση, δήλωσε στο φιλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Yle ότι η αποστολή του τελείωσε.
Ο Αχτισάαρι είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που κάποια από τις πλευρές μπλόκαρε τη διαδικασία, ο ίδιος δεν θα παρέτεινε την αποστολή του.
Παράλληλα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κόσοβο Φρανκ Ουίσνερ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο θα πρέπει να φέρουν σύντομα αποτελέσματα. Ο Ουίσνερ είπε στην εφημερίδα Express daily του Κοσόβου ότι οι συνομιλίες «θα διαρκέσουν 120 μέρες, άρα μην περιμένετε ατελείωτες συζητήσεις».
Την Τετάρτη γίνεται η πρώτη συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων των μελών της Ομάδας Επαφής στη Βιέννη, προκειμένου να τεθούν οι όροι για τον νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων αποτελεί, κατά τον Ουίσνερ, «ένα σημαντικό τελευταίο κεφάλαιο, όπου όλες οι πλευρές εκφράζουν τις απόψεις τους». Δήλωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στηρίζει το σχέδιο Αχτισάαρι. «Δεν θέλουμε να θέσουμε διορία, αλλά η λύση πρέπει να είναι γρήγορη» συμπλήρωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από την πλευρά του, ότι αν και το έργο της διευθέτησης του καθεστώτος του Κοσόβου έχει μεταφερθεί στην Ομάδα Επαφής, το ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών παραμένει σε ισχύ.
Ο Ρώσος υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι για την κατάργηση του ψηφίσματος θα χρειαστεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Λαβρόφ προσέθεσε ότι η επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου δεν θα πρέπει να γίνεται με βάση το σχέδιο Αχτισάαρι, αλλά με σεβασμό στις θέσεις του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.
Πριν από λίγες μέρες η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αποσύρουν ένα σχέδιο για το καθεστώς του Κοσόβου από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπό την απειλή της Ρωσίας ότι θα ασκήσει βέτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου