Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Καμία συναλλαγή με Ταλιμπάν, για τους ομήρους

Καμία συναλλαγή με Ταλιμπάν, για τους ομήρους

ΟΙ ΗΠΑ και το Αφγανιστάν συμφώνησαν σήμερα κατά τη συνάντηση του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους στο Κάμπ Ντέιβιντ, ότι οι Ταλιμπάν δεν θα επιτύχουν καμία παραχώρηση για την απελευθέρωση των 21 Νοτιοκορεατών που κρατούν ομήρους από τον περασμένο μήνα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων δεν θα δεχτούν καμία ανταλλαγή. Οι Ταλιμπάν είναι σκληροί και δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθούν με καμία ανταλλαγή», τόνισε ο Γκόρντον Τζόντρου, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μετά το τέλος της συνόδου των δύο ηγετών στην προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ.

Από την πλευρά του στη διάρκεια της κοινής με τον κ. Μπους συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καρζάι επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά, για τους εργαζόμενους σε διεθνείς υπηρεσίες παροχής βοήθειας και για άλλους αθώους πολίτες, αλλά είναι μια «ηττημένη» δύναμη, που δεν αποτελεί κίνδυνο για την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Δεν συνιστούν απειλή για τους θεσμούς στο Αφγανιστάν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ μπορεί να εκδιώξουν τους ηγέτες της Αλ Κάιντα, που κρύβονται στο Πακιστάν, εάν υπάρξει «εγρήγορση και ανάληψη έντονης δράσης των μυστικών υπηρεσιών» για τον εντοπισμό τους.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συχνή επικοινωνία με την κυβέρνηση του Πακιστάν και ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να καταπολεμηθούν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα, που οι ηγέτες της κρύβονται σε ορεινές περιοχές του Πακιστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Είμαι πεπεισμένος πραγματικά ότι με την εγρήγορση και την ανάληψη σωστής και έντονης δράσης των μυστικών υπηρεσιών θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη δουλειά αυτή», τόνισε ο κ. Μπους.

Αναφερόμενος στην Αλ Κάιντα ο κ. Καρζάι τόνισε ότι «ο εχθρός αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ ηττημένος αλλά ακόμα ικανός να κρύβεται στα βουνά και το καθήκον μας είναι να ολοκληρώσουμε το έργο μας : να τους βγάλουμε από τις κρυψώνες τους και έτσι να αποδώσουμε δικαιοσύνη στον αφγανικό λαό» .

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: