Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Οι Ελληνοκύπριοι αψηφούν τις προειδοποιήσεις για τις πετρελαϊκές έρευνες

Οι Ελληνοκύπριοι αψηφούν τις προειδοποιήσεις για τις πετρελαϊκές έρευνες

Η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση", όπως αποκαλεί η Άγκυρα την Κυπριακή Κυβέρνηση, δήλωσε πως θα προχωρήσει με τα σχέδια της για έρευνες ανεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις διαμαρτυρίες της Άγκυρας στο Γενικό Γραμματέα Μπαν κι Μούν.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπακί Ιλκίν έστειλε ήδη επιστολή στο Γενικό Γραμματέα, εφιστώντας του την προσοχή επειδή, όπως ανέφερε, "η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και επιμένει να προχωρήσει στην κατοχύρωση προσφορών παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς και της Άγκυρας."

Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ήδη επιδέιξει ενδιαφέρον για την αγορά σεισμογραφικών δεδομένων και δισδιάστατων χαρτών του βυθού πέριξ της Κύπρου. Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων παρατάθηκε για ένα μήνα, από τις 16 Ιουλίου στις 16 Αυγούστου.

Ο Υπουργός Εμπορίου της Κυπριακής Κυβέρνησης, Αντώνης Μιχαηλίδης, δήλωσε πως η Κύπρος δεν πρόκειται να κάνει δεύτερες σκέψεις, ούτε να υποχωρήσει. "Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στις απειλές της Άγκυρας επειδή οι θέσεις της κινούνται εντός της διεθνούς νομιμότητας και συγκεκριμένα με το Άρθρο 83 του Νόμου της Θάλασσας," δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου.

Η Κύπρος υπέγραψε ήδη συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Λίβανο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και των ορίων της υφαλοκρηπίδας της. Η Άγκυρα αντιτίθεται στις συμφωνίες επειδή, όπως ισχυρίζεται, τα θαλάσσια σύνορα και τα όρια της υφαλοκρηπίδας μιας χώρας πρέπει να καθορίζονται έπειτα από συμφωνία με όλες τις γειτονικές χώρες, όταν πρόκειται για κλειστές θάλασσες όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Ιλκίν ανέφερε στην επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα πως "η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή."

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: