Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Κεφαλικός φόρος 180 ευρώ

Κεφαλικός φόρος 180 ευρώ

Φορομπηχτικός και κοινωνικά ανάλγητος ο νέος προϋπολογισμός, βάζει βαθιά το χέρι στις τσέπες των φορολογουμένων, διπλασιάζει την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, επιβάλλει φόρο σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς διάκριση ακόμα και για ένα μέτρο γης ή μια γκαρσονιέρα και καθηλώνει μισθούς και συντάξεις με οριακές ονομαστικές αυξήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των πραγματικών βασικών μισθών κατά 0,6%.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Γιώργος Αλογοσκούφης προβλέπει το εξωφρενικό ποσό των 6 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους το 2008.

Ποσοστιαία η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 12,3%, δηλαδή πέντε και πλέον μονάδες πάνω από την εκτιμώμενη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ (+7,0%), είναι πρωτοφανής, επιδεινώνει περαιτέρω τη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων στο 40% - 60% και επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια.

Χαρακτηριστικό της φοροεπιδρομής που εξαπολύεται με το προσχέδιο είναι ότι τα 2 δισ. ευρώ από τα 6 δισ. των επιπλέον φόρων αφορούν τους φόρους ακίνητης περιουσίας, που αυξάνονται κατά 275% και συνολικά ανέρχονται στα 900 εκατ. ευρώ με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων και πετρελαίου θέρμανσης 1,3 δισ. ευρώ, με αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 45,5%.

Την ίδια ώρα οι δαπάνες για την Παιδεία όχι μόνο δεν αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ ώστε να φθάσουν το 5%, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί κατ επανάληψη η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα υποχωρούν προς το 3%.

Με το σταγονόμετρο και οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία, που αυξάνονται μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, 80 εκατ. ευρώ στο ΝΑΤ, 23 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και 600 εκατ. ευρώ στον ΟΓΑ. Στα βασικά του μεγέθη το προσχέδιο προϋπολογισμού 2008 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4%, οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,6% (από 2,7% φέτος), μείωση της ανεργίας στο 7,4% (από 8,3%), αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,7% (από 2,5%), και του δημοσίου χρέους στο 98,9%.

Εσοδα
Τα τακτικά έσοδα θα ανέλθουν σε 57,920 δισ. ευρώ από 52,050 δισ. ευρώ φέτος. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με την πρόβλεψη για έσοδα 51,370 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η μαύρη τρύπα που είχε καταγραφεί στο 7μηνο θα υπερκαλυφθεί από τα έσοδα που θα αποφέρει ο φόρος πετρελαίου.

Οι δαπάνες θα ανέλθουν σε 58,218 δισ. ευρώ το 2008 από 54,827 δισ. ευρώ φέτος ο αναθεωρημένος στόχος, για να καλυφθεί η υπέρβαση των 1,467 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα φτάσουν το 2008 στα 9,2 δισ. ευρώ, ενώ το φετινό πρόγραμμα «ψαλιδίστηκε» κατά 50 εκατ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κλείσει φέτος στο 2,5% από 2,4% που ήταν η πρόβλεψη, ενώ αναμορφώθηκε και το ύψος του ΑΕΠ από 208,740 δισ. ευρώ σε 209,268.

Εκτός από την αναπροσαρμογή του ΑΕΠ, για να συγκρατηθεί το έλλειμμα, έγιναν παρεμβάσεις και στις εθνικολογιστικές προσαρμογές, από τα 1,680 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά σε 2,045 δισ. ευρώ. Για το 2008 η συγκράτηση του ελλείμματος στο 1,7% του ΑΕΠ θα υποβοηθηθεί και από τα πλεονάσματα των ειδικών λογαριασμών.

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
«Ψαλίδισμα» των επιχορηγήσεων οργανισμών και υποχρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία και στο σύστημα υγείας προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2008. Η κυβέρνηση ξέχασε πολύ γρήγορα τις προεκλογικές της εξαγγελίες για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αλλά φρόντισε να εξασφαλίσει κονδύλια στον κωδικό «Νέα Προγράμματα» για τη συντήρηση του συστήματος ασφαλείας «C4Ι» -χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004- και για την επάνδρωση ειρηνευτικών αποστολών των ενόπλων δυνάμεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από τις δρομολογημένες αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και απλώς αναφέρεται πως «δρομολογείται η θεσμοθέτησή του».

Πιο αναλυτικά οι δαπάνες περίθαλψης θα αυξηθούν μόλις κατά 4,4% έναντι 7% που είναι η αύξηση του ΑΕΠ και 10,6% που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2007. Ο ρυθμός αύξησης των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ κ.λπ.) μειώνεται περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 12%.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για το ΙΚΑ η αύξηση της χρηματοδότησης ανέρχεται μόλις στο 5,6% έναντι 5,9% το 2007. «Μαχαίρι» μπαίνει στις επιχορηγήσεις φορέων, οι οποίες μειώνονται κατά 5,9% από τα 3,3 δισ. ευρώ φέτος στα 3,1 δισ. ευρώ το 2008. Το κονδύλι για επιδόματα πρόνοιας ενισχύεται μόλις κατά 5,5% έναντι αύξησης 9,3% το 2007 και 8,3% το 2006.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Κρατούν κρυφό τον τρόπο επιστροφής του φόρου

Πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο θα εκτιναχτεί η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης που ανακοίνωσε χθες ο κ. Αλογοσκούφης, χωρίς να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα αν και με ποιον τρόπο θα επιστρέφεται και ποιο ποσό στους καταναλωτές.

Ανοικτό άφησε επίσης ο υπουργός το ενδεχόμενο η αύξηση στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ισχύσει άμεσα, δηλαδή από τις 15 του μηνός.

Η εξίσωση των φόρων θα πλήξει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, αφού η προμήθεια 1.000 λίτρων αντί για 580-600 ευρώ θα κοστίζει 1.000 ευρώ, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για επιστροφή του επιπλέον ποσού.

Αν επιλεγεί η επιστροφή φόρου, είπε ο υπουργός, αυτό θα γίνει χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις και σε αυτό έχουμε δώσει δείγματα γραφής, επεσήμανε υπαινισσόμενος τη διαδικασία με τα τριχίλιαρα στους πυρόπληκτους.

Χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις, αλλά όχι χωρίς ταλαιπωρία, αφού στα σενάρια που κυκλοφορούν και διαρρέουν από την κυβέρνηση γίνεται λόγος για άμεση επιστροφή της διαφοράς του φόρου από την εφορία.

Αν επιλεγεί αυτή η διαδικασία, είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές αλαλούμ με ουρές και αθίγγανους, καθώς δεν υπάρχει πλήρες μητρώο όσων εμπλέκονται στο κύκλωμα διανομής και πώλησης του πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής ακόμα και αν εισπράξει τη διαφορά του φόρου και πάλι θα πληρώσει καπέλο περίπου 16%, που είναι η διαφορά στο ποσοστό κέρδος του πρατηριούχου.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Μειώνουν και άλλο τις δαπάνες προς το 3%

Στο... περιθώριο αφήνει και φέτος την Παιδεία η κυβέρνηση παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες εξαγγελίες και τις αλλεπάλληλές πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για αύξηση των κονδυλίων, ώστε να φτάσουν το 5% του ΑΕΠ. Αντίθετα, οι δαπάνες χρόνο με τον χρόνο εμφανίζονται μειωμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ, στοιχείο που δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τη μεταρρύθμιση σε... σαθρές βάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για τομείς όπως η δημόσια τάξη και η εθνική άμυνα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με την Παιδεία. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, οι δαπάνες για την Παιδεία θα μειωθούν το 2008 στο 3,06% του προβλεπόμενου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από 3,07% φέτος και από 3,1% περίπου το 2006. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κατά την προεκλογική περίοδο του 2004 αλλά και πριν από τις φετινές εθνικές εκλογές ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είχε δεσμευτεί για σταδιακή αύξηση των δαπανών, ώστε να φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ. Στην πράξη, όμως, γίνεται το ακριβώς αντίθετο και παρατηρείται υποχώρηση προς το 3%.

Ειδικότερα, ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μειώνεται στο 6,5%, από 7,5% το 2007. Το 2006 ήταν 6,2%. Τα κονδύλια που θα διοχετευτούν στο υπουργείο θα προσεγγίσουν τα 6,8 δισ. ευρώ. Φέτος εκτιμάται ότι η χρηματοδότηση του υπουργείου φτάνει τα 6,44 δισ. ευρώ, από 6,46 που ήταν ο αρχικός στόχος.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Στα 40 δισ. ο δανεισμός

Πάνω από τα 40 δισ. ευρώ θα φτάσει ο δανεισμός του Δημοσίου το 2008 εξαιτίας αυξημένων πληρωμών για τοκοχρεολύσια. Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι δαπάνες για την πληρωμή τόκων για το δημόσιο χρέος θα ανέλθουν στα 10,5 δισ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας άνοδο 7,7% σε σχέση με φέτος, ενώ αυξημένα αναμένονται και τα χρεολύσια που θα διαμορφωθούν στα 26,2 δισ. ευρώ. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης πρόκειται να διαμορφωθεί στα 221,5 δισ. ευρώ, από 213,3 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα «κλείσει» φέτος.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
900 εκατ. ευρώ επιβάρυνση από τον κεφαλικό φόρο

Κεφαλικό φόρο κατά μέσο όρο 180 ευρώ θα πληρώνει από το 2008 κάθε φορολογούμενος με ιδιόκτητη στέγη, χωράφι ή οικόπεδο με τον ενιαίο φόρο ακινήτων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας.

Το ύψος του φόρου θα υπολογίζεται ως ποσοστό της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, που σημαίνει ότι ο τελικός φόρος θα είναι σημαντικά υψηλότερος για ακίνητα που βρίσκονται στις αστικές περιοχές και ειδικότερα στην Αττική.

Ο κ. Αλογοσκούφης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το ύψος των φορολογικών συντελεστών υπολογισμού του φόρου, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κυμαίνεται από 0,1% έως 1% επί της αντικειμενικής αξίας. Οι πάσης φύσεως ιδιοκτησίες που έχουν δηλωθεί με το έντυπο Ε9 στην εφορία ανέρχονται σε περίπου 25 εκατ. ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 500 δισ. ευρώ.

Αγνωστο παραμένει επίσης ποιοι φόροι θα ενσωματωθούν στην ενιαία φορολογία των ακινήτων, όπως αυτή περιγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το ΤΑΠ και πιθανόν και κάποιους άλλους δημοτικούς φόρους επί των ακινήτων θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός υπαινίχτηκε ότι θα είναι 3 οι φόροι που θα επιβαρύνουν τα ακίνητα και όχι ένας.

Με την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων η κυβέρνηση μετακυλίει τον φόρο που πλήρωναν έως τώρα 40.000 μεγαλοϊδιοκτήτες και 35.000 νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στο σύνολο των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, χωρίς να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα είναι γενική ή θα ισχύει μόνο εφόσον η πρώτη κατοικία είναι μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του υπόχρεου.

Η νομοθετική ρύθμιση για τον ενιαίο φόρο θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Σε αυτό θα ενσωματωθούν επίσης οι διατάξεις για την αντικατάσταση των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής από το ειδικό τέλος 1%, για την απαλλαγή από φόρους και τέλη κατά την απόκτηση της πρώτης κατοικίας και το κίνητρο συλλογής αποδείξεων (χωρίς σφραγίδα, υπογραφή και ονοματεπώνυμο) αναδρομικά από την 1η Αυγούστου.

Για την περιουσιακή εικόνα των φορολογουμένων η επεξεργασία των εντύπων Ε9 αποκαλύπτει ότι:

1: Επτά στους δέκα φορολογούμενους έχουν στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον ένα ακίνητο (σπίτι, οικόπεδο ή χωράφι). Συγκεκριμένα, σε σύνολο 5.517.783 φορολογουμένων που υπέβαλαν φορολογική δήλωση, οι 3.981.287 από αυτούς υπέβαλαν στην εφορία και το έντυπο Ε9.

2: Τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιοκτητών 1.077.839 εμφανίζει η Νομαρχία Αθηνών, όπου σχεδόν 7 στους 10 (σε σύνολο 1.585.960 φορολογούμενων) υπέβαλε το Ε9, και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 389.140 ιδιοκτήτες (επίσης 7 στους 10 σε σύνολο 548.845 δηλώσεων).

3: Στον Νομό Φωκίδας το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων δήλωσαν στην εφορία ότι κατέχουν ακίνητη περιουσία. Σε σύνολο 13.726 δηλώσεων οι 13.448 δηλώνουν ακίνητα.

4: Μετά τον Νομό Φωκίδος ακολουθεί ο Νομός Εβρου, όπου 9 στους 10 κατοίκους της περιοχής κατέχουν κάποιο ακίνητο. Σε σύνολο 70.496 φορολογούμενων οι 60.988 υπέβαλαν το έντυπο Ε9.

5: Μία στις τρεις συζύγους είναι ιδιοκτήτης ακινήτου, ενώ μόλις 16.926 προστατευόμενα παιδιά εμφανίζονται να έχουν ακίνητα στο όνομά τους.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο 1,6 δισ. ευρώ υπολογίζονται το 2008 τα έσοδα που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού από το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή θα σημειώσουν ελαφρά υποχώρηση σε σχέση με φέτος, καθώς το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι θα ξεπεράσουν τον στόχο του 1,7 δισ. ευρώ. Ηδη έχουν διαμορφωθεί στο 1,63 δισ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: