Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Η παράσταση του Βλαντίμιρ

Η παράσταση του Βλαντίμιρ

Ο Πούτιν θα κρατά σφιχτά τα ηνία της Ρωσίας από τη θέση του πρωθυπουργο

Ερώτηση: Τι κάνει ένας πρόεδρος κράτους όταν έχει εξαντλήσει το όριο των δύο συνεχόμενων θητειών που προβλέπει το Σύνταγμα, πλην όμως θεωρεί εαυτόν αναντικατάστατο; Απάντηση: Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει στην καρέκλα του πρωθυπουργού κι έπειτα, τραβά ξανά προς την προεδρία. Τουλάχιστον αυτό (θα) κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η παράσταση που δόθηκε χθες στο συνέδριο της Ενωμένης Ρωσίας, του μεγαλύτερου φιλο-κρεμλινικού κόμματος, ήταν άριστα σκηνοθετημένη. Κάποιος από το κοινό «πέταξε» την ιδέα να ηγηθεί ο Πούτιν της κομματικής λίστας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. «Αποδέχομαι με ευγνωμοσύνη την πρότασή σας», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος. Όρθιοι οι σύνεδροι, τον καταχειροκρότησαν. Αλλά δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα να πέσει η αυλαία. «Όσον αφορά τώρα την ανάληψη της πρωθυπουργίας, πρόκειται για μια αρκετά ρεαλιστική πρόταση αλλά είναι πολύ νωρίς να το σκεφτώ», συνέχισε ο Πούτιν ενώ το χειροκρότημα είχε πάρει διαστάσεις ομοβροντίας. «Πρώτα πρέπει να πληρωθούν δύο προϋποθέσεις: να κερδίσει τις εκλογές η Ενωμένη Ρωσία και να εκλεγεί πρόεδρος (τον Μάρτιο του 2008) ένας αξιοπρεπής, ικανός και μοντέρνος άνθρωπος με τον οποίο να μπορώ να συνεργαστώ». Αυλαία.

Το σχέδιο

Αυτό που είπε με απλά λόγια ο Πούτιν, είναι πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία όταν λήξει η (δεύτερη) θητεία του. Θα είναι σίγουρα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (αφού η Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει ήδη στην πρόθεση ψήφου για τις κοινοβουλευτικές εκλογές ποσοστό μεγαλύτερο του 50%) και πιθανώς να αναλάβει πρωθυπουργός. «Αν το σχέδιο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα σημάνει τη μετατόπιση της Ρωσίας προς μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου ο ρόλος του πρωθυπουργού μόνο θα μεγαλώνει», σχολίασε ο Ρώσος οικονομολόγος Γεβγένι Γκαβριλένκοφ. Είναι άλλωστε βέβαιο πως ο άνθρωπος που θα εκλεγεί τον επόμενο Μάρτιο νέος πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει ουσιαστικά διοριστεί από τον Πούτιν. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος επελέγη την Κυριακή υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου κινήματος Η Άλλη Ρωσία, δεν έχει παρά τη διεθνή φήμη και αναγνωρισιμότητά του καμία ελπίδα να νικήσει τον ευνοούμενο του Κρεμλίνου. Ποιος θα είναι αυτός; Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν έχει κατονομάσει μόνο τον έναν «από τους πέντε» που θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν: είναι ο Βίκτορ Ζουμπκόφ, ο άνθρωπος τον οποίο διόρισε πρόσφατα νέο πρωθυπουργό. Στους δελφίνους συγκαταλέγονται και οι δύο σημερινοί αντιπρόεδροι, Σεργκέι Ιβανόφ και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Όμως το σενάριο που θέλει τον Πούτιν να αναλαμβάνει πρωθυπουργός και να περιμένει έως το 2012 για να «μεταπηδήσει» ξανά στην προεδρία, δεν είναι το πιο τραβηγμένο- μάλλον το πιο μετριοπαθές. Αρκετοί αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πρόωρα ο επόμενος πρόεδρος, επικαλούμενος κάποια έκτακτη κατάσταση, και να αναλάβει «προσωρινά» στη θέση του (πριν το ξανακάνει πιο μόνιμα) ο Πούτιν. «Όταν το συνταγματικό πλαίσιο αλλάζει διαρκώς ώστε να εξυπηρετηθούν οι προσωρινές ανάγκες ενός ανθρώπου, αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι κάτι άλλο», σχολίασε ο Ίαν Χέιγκ, εταίρος σε μια νεοϋορκέζικη εταιρεία με επενδύσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων στη Ρωσία. Για να προσθέσει: «Στις αγορές πάντως θα αρέσει· ό,τι και αν κάνει ο Πούτιν, τους αρέσει».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: