Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης για Κόσοβο ζητάει η Σερβία

Στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης για Κόσοβο ζητάει η Σερβία

ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, ζήτησε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δηλώνοντας παράλληλα ότι «είναι αδύνατο για τη Σερβία ν' αποδεχθεί μια λύση που θα της επιβληθεί».

O Κοστουνίτσα απευθύνθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ ύστερα από πρόσκληση του προέδρου, Βαν ντερ Λίντεν.

Δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η Σερβία «έχει δεσμευθεί χωρίς επιφύλαξη για μια δημοκρατική λύση που θα βασίζεται στους τρεις βασικούς πυλώνες που θεμελιώνουν την Ευρώπη και που είναι: ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, κράτος δικαίου».

Πρόσθεσε ότι η Σερβία ζητάει από την αλβανική πλευρά αλλά και από τη διεθνή κοινωνία στη Νέα Υόρκη να δεσμευθούν να μην υπάρξει προσφυγή στη βία ή σε μονομερείς λύσεις.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός ότι η Σερβία προχώρησε στη Ν. Υόρκη αποδεχόμενη «το ζωτικό ζήτημα του σεβασμού και της προστασίας των δικαιωμάτων των Αλβανών» του Κοσσυφοπεδίου. Δήλωσε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να εξασφαλίσει για τους Αλβανούς το καθεστώς της πλέον ευνοούμενης μειονότητας οπουδήποτε στον κόσμο σήμερα» και εξήγησε ότι θα υπάρχει συνταγματική εγγύηση γι' αυτό το καθεστώς «με την έννοια μιας ουσιαστικής και λειτουργικής αυτονομίας».

Για το Σέρβο πρωθυπουργό, μια τέτοια λύση θα οδηγήσει στην πλήρη και ελεύθερη ανάπτυξη και ευημερία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Υπογράμμισε συγχρόνως ότι η Σερβία ως κράτος κυρίαρχο και διεθνώς αναγνωρισμένο δεν μπορεί να επιτρέψει στην αλβανική μειονότητα να δημιουργήσει κράτος εν κράτει ή ένα νέο αλβανικό κράτος μέσα στα Βαλκάνια.

«Καμία εθνική μειονότητα, είπε, δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο». Σύμφωνα με τον Κοστούνιτσα, «η διεθνής κοινωνία ευρίσκεται μπρος σε μια διασταύρωση και θα πρέπει να διαλέξει ποιο δρόμο θ' ακολουθήσει για την τύχη του Κοσσυφοπεδίου και την τύχη της Σερβίας».

Κατά την άποψή του υπάρχουν δύο επιλογές: ο ένας δρόμος οδηγεί στη δημοκρατική λύση με βάση τις δημοκρατικές αξίες.

Ο άλλος δρόμος οδηγεί σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτρέποντας σε μια μειονότητα να παραβιάζει συνεχώς ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργώντας ένα κυρίαρχο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

Η όλη επιχειρηματολογία που συνηγορεί για τη δεύτερη αυτή λύση αποτελεί κατά την άποψη του Σέρβου πρωθυπουργού «νομική βία και πολιτική εφαρμογής μονομερούς λύσης».

Ολα τα επιχειρήματα που ακούγονται από «τρομοκράτες Αλβανούς ότι θα προσφύγουν σε μαζική βία, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ανεξαρτησία» δεν θα πρέπει καν να σχολιασθούν, είπε, και ζήτησε να δοθεί μήνυμα από τη διεθνή κοινωνία ότι «τέτοιες απειλές όχι μόνο δεν θα επικροτούνται αλλά και θα πρέπει να υποστούν ποινές».

Ο Βόισλαβ Κοστουνίτα υπογράμμισε, τέλος, ότι δεν θα πρέπει ν' ακολουθηθεί η λύση της «νομικής βίας» διότι η Σερβία απορρίπτει ακόμα και την απλή σκέψη ότι θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία νέου αλβανικού κράτους στο έδαφός της.

«Σας διαβεβαιώ ότι είναι αδύνατο να δεχθούμε μια λύση που θα μας επιβληθεί», κατέληξε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: