Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Βολές Βενιζέλου κατά Γιώργου

Βολές Βενιζέλου κατά Γιώργου

Με βολές κατά του Γ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι γαντζωμένος στην κομματική εξουσία και ότι θέλει ένα μικρό, συρρικνωμένο, εσωστρεφές και φοβικό ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε χθες την πλατφόρμα του για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ χαρακτήρισε «ελάχιστο όριο» το ένα εκατομμύριο πολιτών που μετείχαν στη διαδικασία του 2004.

«Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε το μεγάλο, πλειοψηφικό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να αντισταθούμε σε όσους θέλουν, γαντζωμένοι στην κομματική τους εξουσία, ένα συρρικνωμένο, μικρό, εσωστρεφές και φοβικό ΠΑΣΟΚ», τόνισε παρουσιάζοντας την πλατφόρμα του ο κ. Βενιζέλος, κλιμακώνοντας κατ αυτόν τον τρόπο και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς την επίθεση κατά του κ. Παπανδρέου.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε επειδή του έλειπαν τα καλά ιδεολογικά και προγραμματικά κείμενα. Εχασε προς τα αριστερά γιατί δεν έπεισε ως αντιπολίτευση και προς τα δεξιά γιατί δεν έπεισε ως κυβερνητική πρόταση.

Αξιοπιστία
Το μείζον συνεπώς ζήτημα είναι ζήτημα πολιτικής επάρκειας, σαφήνειας και αξιοπιστίας», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Βενιζέλος, ενώ συνέχισε και με νέες αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου και του τρόπου που διοίκησε, κάνοντας λόγο για «πριγκιπικές και αρχηγικές πρακτικές». «Εθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της παράταξης, γιατί πιστεύω ότι μπορώ να τα βγάλω πέρα. Δεν πιστεύω όμως ούτε στις λευκές επιταγές, ούτε στις πριγκιπικές και αρχηγικές πρακτικές. Πιστεύω στον πολιτικό διάλογο, τις δημοκρατικές διαδικασίες, στη συλλογική λειτουργία. Το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η χώρα συνολικά, απαιτεί μια άλλη αντίληψη για την πολιτική».

Εμφαση, ωστόσο, έδωσε ο κ. Βενιζέλος και στο Σώμα που θα ψηφίσει για τις εκλογές προέδρου, προφανώς επειδή, μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι όσο αυτό ξεφύγει από τους κομματικούς μηχανισμούς τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην είναι ντέρμπι». «Πρέπει να ξαναφέρουμε την κοινωνία και τους πολίτες μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το ένα εκατομμύριο πολιτών που μετείχαν στη διαδικασία του 2004 είναι το ελάχιστο όριο για την 11η Νοεμβρίου, αν θέλουμε να πετύχουμε τη φυγή προς τα εμπρός».

Συνεργάτες του μάλιστα, για το θέμα αυτό των ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου, σχολίαζαν χθες:

«Το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και μετά ζει μέσα στη λογική του ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων. Αυτό είναι το βασικό του νομιμοποιητικό επιχείρημα. Ενα ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε με το ένα εκατομμύριο και πήγε στο 40% και στη συνέχεια στο 38%, έχασε δύο φορές, δεν μπορεί να πάει τώρα σε μία εκλογή νέου προέδρου και να πέσει από το ένα εκατομμύριο στις 200.000 ή 300.000 ψηφοφόρων.

Αν δεν πιάσουμε το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, αν δεν είμαστε σε επαφή με τους πολίτες, εάν δεν ανοίξει τις πόρτες του το ΠΑΣΟΚ και γίνει εσωστρεφές, κλειστό, φοβικό, τότε το ΠΑΣΟΚ χάνει την πλειοψηφικότητα και την πολyσυλλεκτικότητά του».

Για το θέμα της ενότητας, επίσης, με αφορμή και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι οι διαδικασίες μπορεί να πάνε πίσω και να προηγηθεί έκτακτο συνέδριο, οι ίδιοι «κύκλοι» του κ. Βενιζέλου σημείωναν:

«Πρέπει αυτές οι 40 ημέρες να είναι μια μεγάλη καμπάνια για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου. Επειδή τώρα υπάρχουν εντάσεις, διχαστικές λογικές, αβεβαιότητες, γκρίζες ζώνες, κάτι που απωθεί τους πολίτες. Εάν τα πράγματα ηρεμήσουν, πολιτικοποιηθούν και το ερώτημα είναι "ποιος εκφράζει τι, ποιος μπορεί, ποιος δεν μπορεί", οι πολίτες θα αρχίσουν να συγκινούνται και να έρχονται κοντά μας».

Διάψευση
Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, διέψευδε κατηγορηματικά τέτοια συνέρια, ενώ και πολιτικά στελέχη, όπως ο κ. Π. Μπεγλίτης, υπενθύμιζαν τη σχετική συμφωνία που έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο και η οποία προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει. Για το θέμα του έκτακτου συνεδρίου επίσης «κύκλοι» του κ. Βενιζέλου σημείωναν:

«Το έκτακτο συνέδριο το απέκλεισε ο ίδιος ο Ν. Αθανασάκης με την εισήγησή του στο περασμένο Πολιτικό Συμβούλιο. Εξήγησε διεξοδικά γιατί δεν πρέπει να γίνει και όλοι συμφώνησαν με τη θέση αυτή. Υπάρχει συνεπώς μια συμφωνία, υπάρχει μία απόφαση μεταξύ συντρόφων και μεταξύ κυρίων».

Χθες, κατά του Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε και ο κ. Γ. Παπαντωνίου, χαρακτηρίζοντάς τον «προσωρινό πρόεδρο» («όπως είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός», είπε με νόημα) και κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική κατάσταση» στη λειτουργία του κόμματος.

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ. Παπαντωνίου απέδωσε την ήττα στις εκλογές στον αρχηγό που δεν έπειθε, στο Πρόγραμμα που δεν έπειθε και στην μη συλλογική λειτουργία του κόμματος.

Αιχμές, τέλος, για το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου αλλά και τον ίδιο άφησε, μιλώντας στον «Φλας», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. «Αν ορισμένοι θεώρησαν ότι τους δόθηκε λευκή επιταγή το 2004, ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που δεν είχαμε τώρα καλό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑLΤΕR
Πολυφωνικό ΠΑΣΟΚ, «όχι» στις διαγραφές βουλευτών

Ενωτικός εμφανίσθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό σταθμό Alter, τασσόμενος υπέρ ενός πολυφωνικού ΠΑΣΟΚ δίνοντας απαντήσεις και σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι εάν δεν εκλεγεί θα παραμείνει στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ήταν κατηγορηματικός ως προς το θέμα των διαγραφών λέγοντας ότι «δεν μπορεί να διαγράφεις βουλευτές». Μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι εισαγγελέας, ούτε δήμιος ταυτόχρονα».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν θέλει ένα «μακιαβελικό κόμμα» και ότι είναι «ανόητος όποιος δεν αξιοποιεί τη συλλογικότητα και τα προβεβλημένα στελέχη της παράταξης».

Σε ό,τι αφορά εάν τον στηρίζει ο κ. Σημίτης, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «εάν κάποιος ευνοήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό δεν ήμουν εγώ», σημειώνοντας ότι «δεν ήταν επίγονος του κ. Σημίτη». Μάλιστα, όπως είπε, αντέδρασε στη «λευκή επιταγή» Σημίτη προς τον κ. Παπανδρέου και εξομολογήθηκε ότι θα ήθελε να διεκδικήσει την προεδρία το 2004 αλλά δεν είπε τίποτα. Ο κ. Βενιζέλος έκανε άνοιγμα στην Αριστερά κάνοντας λόγο για προγραμματικές συζητήσεις προσθέτοντας ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι και κόμμα εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η παράταση της εκκρεμότητας βλάπτει το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα» αλλά, όπως είπε, «έγινε ένας έντιμος συμβιβασμός για τη διαδικασία». Ζήτησε δε ο κ. Βενιζέλος την 11η Νοεμβρίου να ψηφίσουν όλοι με πλήρη στοιχεία και με ηλεκτρονικό έλεγχο.

Ο κ. Βενιζέλος σε ό,τι αφορά ερωτήματα ότι υπονόμευσε τον κ. Παπανδρέου, είπε ότι όλους μας κατηγορούν, ακόμη και την κ. Διαμαντοπούλου. Τέλος, είπε «είμαι αυτοδημιούργητος» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν κάνει δημόσιες σχέσεις, ούτε ασχολήθηκε ποτέ σε «πολυτελή υπουργεία».

Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ
Είπε «όχι» στην παραχώρηση της αίθουσας Τύπου

Στην αίθουσα Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη θέλησε να παρουσιάσει τη Διακήρυξή του χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ωστόσο ο γραμματέας του κόμματος, Ν. Αθανασάκης, του το αρνήθηκε.

Σε επικοινωνία με τον κ. Αθανασάκη, ο κ. Βενιζέλος του ζήτησε τη χρήση της αίθουσας στη Χαριλάου Τρικούπη, με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να επιφυλάσσεται σε πρώτη φάση να του απαντήσει. Η τελική απάντηση του κ. Αθανασάκη ήταν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν, καθώς ακόμα δεν έχει αρχίσει η επίσημη διαδικασία, προσθέτοντας ότι μετά το Εθνικό Συμβούλιο σκέφτεται να εισηγηθεί να υπάρχει η δυνατότητα οι υποψήφιοι πρόεδροι να κάνουν στην αίθουσα της Χαρ. Τρικούπη εκεί τις δηλώσεις.

«Αυτό θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει αναδρομικά το γιατί στο Ζάππειο την πρώτη ημέρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά «κύκλοι» του κ. Βενιζέλου, ενώ άλλα στελέχη που πρόσκεινται σ' αυτόν έκαναν λόγο για «απρέπεια» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Χαριλάου Τρικούπη απέρριψε και αντίστοιχο αίτημα για την αίθουσα της κ. Αννας Διαμαντοπούλου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: