Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Η Άγκυρα διαμαρτύρεται στα Ηνωμένα Έθνη για τα πετρέλαια την Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Άγκυρα διαμαρτύρεται στα Ηνωμένα Έθνη για τα πετρέλαια την Κυπριακής Δημοκρατίας

Όσο πλησιάζει το τέλος της διαδικασίας υποβολής προσφορών για έρευνες ανεύρεσης και εξόρυξης πετρελαίου (και φυσικού αερίου) στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου από τις πολυεθνικές εταιρείες, η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες της στη διεθνή κοινότητα για αποτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος. Ο μόνιμος απεσταλμένος της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη Baki İlkin απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ban Ki-moon επίσημη διαμαρτυρία της Τουρκίας, στην οποία ισχυρίζεται πως η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση" (όπως αποκαλεί τη νόμιμη Κυβέρνηση της Δημοκρατίας) δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί και ως εκ τούτο δεν έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του φυσικού του πλούτου.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών για εξασφάλιση των πληροφοριών που συνέλεξε η Κύπρος μέσα από σεισμογραφικές μελέτες που πραγματοποίησε, παρατάθηκε κατά ένα μήνα και λήγει στις 16 Αυγούστου. Πετρελαϊκοί κολοσσοί του εξωτερικού έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Η Κύπρος έχει ήδη οριοθετήσει την αποκλειστική οικονομική της ζώνη με την Αίγυπτο και το Λίβανο. Η Άγκυρα αντιτίθεται στις συμφωνίες και, όπως αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα, "Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην περιοχή."

Το θέμα των κυπριακών πετρελαίων απασχόλησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας τον Ιούνιο., το οποίο και χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως "παράγοντα αστάθειας" και προειδοποίησε πως μια μονομερής ενέργεια της Κύπρου θα προκαλέσει ένταση στην περιοχή. Ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στις προκλήσεις της Άγκυρας, δηλώνοντας πως "ο κύριος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας."

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: