Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Οι σουνίτες αποσύρονται από την κυβέρνηση Μαλίκι

Οι σουνίτες αποσύρονται από την κυβέρνηση Μαλίκι

Ο μεγαλύτερος σουνιτικός πολιτικός σχηματισμός, το Μέτωπο Συμφιλίωσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποσύρεται από την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, αφού δεν εκπληρώθηκε σειρά αιτημάτων του, καταφέροντας έτσι ένα ακόμη πλήγμα στην ιρακινή κυβέρνηση.

Το Μέτωπο Συμφιλίωσης, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έδωσε εντολή στους έξι υπουργούς του να διακόψουν την άσκηση των καθηκόντων τους, ζητούσε μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαχείριση θεμάτων ασφαλείας. Επίσης, κατηγόρησε την σιιτικής πλειοψηφίας κυβέρνηση συνασπισμού του Νούρι αλ Μάλικι ότι δεν λαμβάνει υπ όψιν το σουνιτικό μέτωπο στη λήψη αποφάσεων επί σημαντικών θεμάτων.

"Το Μέτωπο Συμφιλίωσης ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καθώς και πέντε υπουργοί θα υποβάλουν σήμερα τις παραιτήσεις τους", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ραφέι Ισάουϊ, ηγετικό στέλεχος του μετώπου.

Σημειώνεται ότι έξι υπουργοί πιστοί στον σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ παραιτήθηκαν τον Ιούνιο από την ιρακινή κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του Νούρι αλ Μάλικι θα θέσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι υπουργοί αυτοί δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: