Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Ο Βλ. Πούτιν ξανά πρόεδρος το 2012

Ο Βλ. Πούτιν ξανά πρόεδρος το 2012

Για επιστροφή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία το 2012, ύστερα από διάλειμμα μερικών ετών, κάνουν λόγο πολιτικοί κύκλοι στη Ρωσία, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρόεδρος της Ανω Βουλής της χώρας, Σεργκέι Μιρόνοφ, δήλωσε βέβαιος πως μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου θα επέλθει συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα αλλάξει τη διάρκεια της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε πέντε ή και επτά χρόνια.

Μια ανάλογη εξέλιξη θα έδινε στον Πούτιν τη δυνατότητα το 2012 να αναλάβει και πάλι τα ηνία της Ρωσίας και να παραμείνει στην εξουσία έως το 2019 ή και περισσότερο. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει μεν ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τρίτη θητεία, ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο δήλωσε ότι στηρίζει την επέκταση της διάρκειάς της.

Μακριά
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Ρωσία βρίσκεται ακόμη μακριά από το τέλος της εποχής Πούτιν, τονίζοντας ότι αυτή «μόλις αρχίζει». Η συνταγματική απαγόρευση της τρίτης συνεχόμενης θητείας δεν φαίνεται να επηρεάζει τα σχέδια του Ρώσου ηγέτη, που όπως προέβλεψε ο Μιρόνοφ, θα είναι εκείνος που ως πρόεδρος θα κηρύξει την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014.

Αλλωστε, όπως επισήμανε και ο Βιάτσεσλαβ Νικόνοφ, πολιτικός αναλυτής που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν θα έχει την ίδια ηλικία με τον Ρεπουμπλικάνο διεκδικητή της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Μακέιν, μόλις το 2026.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: