Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Το δίλημμα είναι ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά

Το δίλημμα είναι ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά

«Ανιστόρητη η επιχειρηματολογία ΚΚΕ και ΣΥΝ για την ισοπεδωτική αντίληψη τι ΠΑΣΟΚ, τι Ν.Δ.»

Επίθεση στην ισοπεδωτική αντίληψη που καλλιεργεί η Αριστερά ότι ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος εξαπέλυσε χθες το βράδυ από την Κοζάνη ο Γιώργος Παπανδρέου.

Με διατυπώσεις που παραπέμπουν ευθέως στην επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί κυρίως το ΚΚΕ και δευτερευόντως ο Συνασπισμός κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αναφορές αυτές ως «ανιστόρητες».

Ανιστόρητες

Και για να μη μένει η οποιαδήποτε αμφιβολία σε τι αναφέρεται, ο κ. Παπανδρέου είπε συγκεκριμένα: «Οι αναφορές, από όπου κι αν προέρχονται, ότι η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είναι το ίδιο με τη συντηρητική παράταξη και τη Δεξιά, είναι ανιστόρητες. Σε κάποιες στιγμές που το δίλημμα "Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος", "Τι Ανδρέας Παπανδρέου, τι Μητσοτάκης" έπιασε, το κόστος για τη χώρα ήταν πολύ μεγάλο. Κόστος μεγάλο για τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Γι΄ αυτό οι πολίτες που έχουν τις διαδρομές τους στο δημοκρατικό προοδευτικό κίνημα, στην ευρύτερη Αριστερά, έχουν κρίση, μνήμη, ευαισθησία. Οι αριστεροί πολίτες γνωρίζουν πού οδηγεί τον τόπο το δίλημμα. Το απέρριψαν στο παρελθόν. Το απορρίπτουν και σήμερα που το επαναφέρουν οι πολιτικές τους ηγεσίες. Στη μεγάλη μάχη για τη Νέα Αλλαγή, δεν περισσεύει κανένας».

«Με καθυστέρηση»

Την επίθεση Παπανδρέου, που δεν είναι- σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη- άσχετη με την εντεινόμενη επίθεση εκ μέρους του ΚΚΕ και του Συνασπισμού κατά του δικομματισμού και ειδικότερα κατά του ΠΑΣΟΚ, το στελεχικό δυναμικό του Κινήματος την υποδέχθηκε με ανακούφιση.

Αν και, όπως επισήμανε στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην επίθεση που δέχεται εδώ και καιρό από τα αριστερά του «ήρθε με καθυστέρηση», εν τούτοις στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι «ο χρόνος ώς την Κυριακή επαρκεί για να αντιληφθεί ο δημοκρατικός πολίτης ότι έχει παγιδευτεί στο πλαστό επιχείρημα ότι ΠΑΣΟΚ και Δεξιά είναι το ίδιο πράγμα».

Επιθετική απάντηση

Πάντως το ουσιαστικό κίνητρο αυτής της αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη βάση του στις ενδείξεις των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ενώ προς τα δεξιά του το ΠΑΣΟΚ είναι συμπαγές, προς τα αριστερά του παρουσιάζει μια χαλαρότητα.

Αποτέλεσμα αυτής της χαλαρότητας είναι τα ποσοστά συσπείρωσης του κόμματος να εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλότερα του αναμενόμενου την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών.

Ύστερα από συσκέψεις που έγιναν στη Χαρ. Τρικούπη, αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί η πολιτική του μονομέτωπου αγώνα κατά της Δεξιάς και να υπάρξει απάντηση με επιθετικό τρόπο στην επιχειρηματολογία ΚΚΕ και Συνασπισμού ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά έχει μεγάλες ταυτίσεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι η αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ στα δύο μικρότερα κόμματα της Αριστεράς θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαρροές του κόμματος προς τα αριστερά του.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη?
Οχια να σε τσιμπίσει ή γάιδαρος να σε γ...σει ε?