Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

ΠΓΔΜ: Δεν πρέπει να αγνοηθούν οι δηλώσεις Καραμανλή

ΠΓΔΜ: Δεν πρέπει να αγνοηθούν οι δηλώσεις Καραμανλή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εκτίμησε σήμερα ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, πως η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει, αν προηγουμένως δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας «έχει τη βαρύτητά της και δεν πρέπει να αγνοηθεί».

«Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού της Ελλάδας πρέπει να εξετασθεί σοβαρά από εμάς. Εάν η δήλωση αυτή μετατραπεί σε συγκεκριμένη ενέργεια και θέση, θα σήμαινε την άμεση παραβίαση, από την πλευρά της Ελλάδας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Θα πρόσθετα ακόμη, ότι στην περίπτωση αυτή, ολόκληρη η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν θα είχε καμία ισχύ, γεγονός που θα σήμαινε τροποποίηση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένου και του στοιχείου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης σχετικά με την ονομασία, οι οποίες διεξάγονται στον ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι και συμπλήρωσε:

«Η επιβολή βέτο από τη μεριά της Ελλάδας, θα σήμαινε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα επέλεξε να λάβει θέση αντίθετη με τις τοποθετήσεις όλων των υπολοίπων μελών του ΝΑΤΟ: αντί να συμβάλει προς την κατεύθυνση εγκαθίδρυσης της σταθερότητας στην περιοχή, επιλέγει το αντίθετο», δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του, «εξαιτίας τέτοιων δηλώσεων», πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες στο εσωτερικό για την επίτευξη προόδου της χώρας, βάσει της οποίας θα μπορέσει να έχει ισχυρότερη υποστήριξη από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι προχώρησε στις δηλώσεις αυτές μετά από σχετική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, μετά τη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: