Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Κλιμακώνεται η διαμάχη Συρίας - Ισραήλ

Κλιμακώνεται η διαμάχη Συρίας - Ισραήλ

Τα σενάρια σχετικά το είδος της αποστολής που εξετέλεσαν τα ισραηλινά μαχητικά την περασμένη εβδομάδα εντός της συριακής επικράτειας, δίνουν και παίρνουν...

Μόλις χθες, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN πως τα μαχητικά της ΙΑF βομβάρδισαν φορτία πυρομαχικών προερχόμενα από το Ιράν με τελικό παραλήπτη την Χεσπολλάχ. Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο τα όπλα να προορίζονταν για το οπλοστάσιο της Συρίας.

Σήμερα, άλλα δύο πιθανά σενάρια βγήκαν στο φως της δημοσιότητας:

Η ισραηλινή εφημερίδα Assennara που επικαλείται ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, αναφέρει πως ο στόχος των μαχητικών ήταν πυραυλική βάση στη Βόρεια Συρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πυραυλική βάση (που σημειωτέον καταστράφηκε ολοσχερώς από την επιδρομή) κατασκευάστηκε στη Συρία με χρηματοδότηση του Ιράν και είχε τη δυνατότητα να εκτοξεύσει πυραύλους ιρανικής κατασκευής κατά του Ισραήλ και των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάζεται -και κατά κάποιους κύκλους ευσταθεί- είναι τα ισραηλινά μαχητικά να έπληξαν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Συρίας. Όπως αναφέρουν οι The New York Times, υψηλόβαθμος Αμερινανός αξιωματούχος ανέφερε πως ισραηλινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη εντόπισαν και φωτογράφησαν "πιθανές πυρηνικές εγκαταστάσεις" που πιστεύεται πως προμηθεύτηκαν με υλικό από τη Βόρειο Κορέα.

Η Συρία από την πλευρά της ισχυρίζεται πως τα ισραηλινά μαχητικά έριξαν τις βόμβες τους σε ερημική τοποθεσία κατά την προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τα αντιαεροπορικά συστήματα της χώρας, που τα είχαν ήδη εντοπίσει και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλε χθες την παραβίαση του εθνικού εναέριου της χώρου από την ισραηλινή αεροπορία, προσθέτοντας πως η ισραηλινή πράξη συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας για εκεχειρία που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1974.

Στην κρίση των δύο χωρών ενεπλάκη ενεργά και η Τουρκία κατά το Σαββατοκύριακο. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ανεβρέθηκαν δύο δεξαμενές καυσίμων κοντά στα σύνορα της χώρας με την Συρία, τις οποίες προφανώς έριξαν οι Ισραηλινοί πιλότοι για να μπορέσουν να διαφύγουν πιο εύκολα. Η Τουρκική Κυβέρνηση εξέφρασε τις διαμαρτυρίες της προς το Ισραήλ και απαίτησε εξηγήσεις και διευκρινήσεις για το συμβάν.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής κρατά χαμηλούς τόνους. Δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα το περιστατικό και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να απαντήσουν όταν ρωτιούνται σχετικά. Χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ έστειλε διαμήνυσε στη Δαμασκό πως η χώρα του επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων του Ισραήλ, η Χαμάς εξαπέλυσε χθες πυραυλική επίθεση σε ισραηλινό στρατόπεδο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον τραυματισμό 60 στρατιωτών. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις πως το Ισραήλ θα απαντούσε άμεσα με αεροπορική και χερσαία επιδρομή, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Αναλυτές εκτιμούν πως η απόφαση του ισραηλινού στρατού οφείλεται στην απροθυμία του τα μετακινήσει στρατόπεδα από τα Βόρεια της χώρας στα Νότια, εφόσον κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την ισχύ του στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

Υπενθυμίζεται πως διάφορες ανεξακρίβωτες (προς το παρόν τουλάχιστον) πληροφορίες, φέρουν τη Συρία να προέβη σε μερική επιστράτευση των εφέδρων της και να έχει θέσει σε λειτουργία τα αντιαεροπορικά της συστήματα. Ο Ισραηλινός στρατός διατηρεί το επίπεδο επιφυλακής στην περιοχή των Υψωμάτων Γκολάν σε ψηλά επίπεδα, προσπαθώντας όμως να διατηρεί χαμηλούς τους τόνους για να αποφευχθεί ο όποιος πανικός ανάμεσα στους πολίτες.

Οι Ισραηλινοί στρατηγοί, παρόλο που προσπαθούν να εμφανίζονται ψύχραιμοι και καθησυχαστικοί, φαίνεται πως μάλλον λαμβάνουν σοβαρά τις προειδοποιήσεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ πως η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα τα απαντήσει στο Ισραήλ. Όσο για το είδος της ανταπόδοσης δεν διευκρίνησε πότε και πώς θα υλοποιηθεί.

Πηγή: News Agency Online

Δεν υπάρχουν σχόλια: