Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Ταλάτ κατηγορεί τον πρόεδρο Παπαδόπουλο

Ο Ταλάτ κατηγορεί τον πρόεδρο Παπαδόπουλο

Ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατηγόρησε τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο πως δεν κινείται προς την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006. Όπως γράφει ο Τ/κυπριακός Τύπος, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μιλώντας σε συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία απαρτίζεται από προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, είπε ότι μια νέα συνάντηση του με τον κ. Παπαδόπουλο δεν θα είχε νόημα, αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα ήθελε το Κυπριακό να αποτελέσει πολιτικό θέμα κατά την προεκλογική περίοδο, γιατί θα δημιουργήσει δυσκολίες στις συνομιλίες του νέου προέδρου.

--- Χασάν Ερτσακιτζά - Κυπριακό - Συνάντηση 5ης Σεπτεμβρίου---

Ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Τουρκοκύπριων Χασάν Ερτσακιτζά δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου διαφόρου τύπου σενάρια γίνονται από την ε/κ πλευρά αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων στα κατεχόμενα, ο κ. Ερτσακιτζά επανέλαβε τις θέσεις της τ/κ πλευράς έναντι της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και έδωσε τη δική του εκδοχή για τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Τ/Κ ηγέτη προέβαλε τον ισχυρισμό ότι «δεν πρέπει να ξεχνιέται το γεγονός ότι στην ε/κ πλευρά είναι προεκλογική περίοδος και το Κυπριακό, καθώς και οι σχέσεις με τους Τ/Κ αποτελούσαν πάντα σημαντικά θέματα στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων και αυτά τα σενάρια έχουν περισσότερη σχέση με τις εκλογές παρά με το ίδιο το κυπριακό πρόβλημα».

Είπε ότι θα αγκαλιάσουν κάθε έργο το οποίο θα πάρει το Κυπριακό μπροστά ή θα το επιλύσει, αλλά δεν θέλουν «να είναι μέρος των εκλογών» στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Ερτσακιτζά πρόσθεσε ότι θα ήθελε να υπογραμμίσει κάποια σημεία αναφορικά με τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου μεταξύ των δυο ηγετών, Τάσσου Παπαδόπουλου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά προσήλθε στη συνάντηση με τις καλύτερες προθέσεις «για να ρυθμίσει, επιταχύνει και ως αποτέλεσμα να αρχίσει η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου», υποστήριξε ότι «η συνολική λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο».
Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία της 8ης Ιουλίου στοχεύει στο ότι προπαρασκευαστική εργασία πρέπει να αρχίσει δια μέσου των τεχνικών επιτροπών έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνολικές διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού».

Ο κ. Ερτσακιτζά είπε ότι 14 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η τ/κ πλευρά πρότεινε να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας και με το τέλος του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος να άρχιζαν οι συνολικές διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Τ/Κ ηγέτη είπε, επίσης, ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε ακόμα «όπως παράλληλα με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και οι δυο πλευρές δηλώσουν την πρόθεσή τους για επίλυση του Κυπριακού μέχρι το 2008».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι απορρίπτοντας τις προτάσεις της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν παρουσίασε άλλες προτάσεις, αλλά αντίθετα πρότεινε την εγκαθίδρυση μόνο μιας- δυο επιτροπών εργασίας και να αφεθεί η διαδικασία να φθάσει στο τέλος της.

«Αυτή η θέση που υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο είναι αξιοσημείωτη γιατί φανερώνει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν νοιάζεται καθόλου για τη χαμένη περίοδο των 14 μηνών», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε περαιτέρω ότι αυτή η θέση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου τονίζει την ανάγκη όπως δεν καθυστερήσει η συνολική διευθέτηση μπορεί να ακόμα και να λεχθεί ότι η περίοδος των 14 μηνών είναι υπολογίσιμη», είπε ο κ. Ερτσακιτζά.

Λέγοντας ότι οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα την 5η Σεπτεμβρίου επαληθεύουν τα όσα υποστήριζε η λεγόμενη προεδρία, είπε πως είναι σημαδιακό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του Τ/Κ ηγέτη κατά πόσο θα πρέπει να περιμένουμε για ακόμα «14 μήνες,14 χρόνια ή 140 χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε ο Τ/Κ ηγέτης θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν είπε ότι θα γίνει τον Οκτώβριο αλλά δεν καθορίστηκε ακόμη το πότε ακριβώς.

Πηγή: typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: