Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Μαύρο-κόκκινο με γκάλοπ: Η Ν.Δ. από τη μια ψιθυρίζει ότι προηγείται σαφώς κι από την άλλη φοβάται μη αυτοδυναμία

Μαύρο-κόκκινο με γκάλοπ: Η Ν.Δ. από τη μια ψιθυρίζει ότι προηγείται σαφώς κι από την άλλη φοβάται μη αυτοδυναμία

Τζόγο με τις δημοσκοπήσεις κάνει η Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί με τον «αέρα» του νικητή, λίγα 24ωρα πριν από την ώρα της κάλπης.

Προσδοκά στη δημιουργία ενός κλίματος που ενδεχομένως θα μπορούσε να επηρεάσει εκείνο το κομμάτι των αναποφάσιστων που πάει την τελευταία στιγμή με εκείνον που φαίνεται να είναι πιο κοντά στην εξουσία.

Αντιφάσεις

Τρεις είναι, όμως, οι αντιφάσεις που υπάρχουν στους ισχυρισμούς των «γαλάζιων» περί των δημοσκοπήσεων, που υποτίθεται ότι έχουν στα χέρια τους:

1 Δεν μπορεί από τη μια να μιλάνε για τρεις μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και με τη δυναμική να φτάσει εκείνη των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών του 2004 (γύρω στις 4,5 μονάδες!) και από την άλλη να ανησυχούν τόσο πολύ για την αυτοδυναμία! Αποφεύγουν επίσης να αποκαλύψουν το ποσοστό των αναποφάσιστων, που παραμένει υψηλό.

2 Δεν μπορεί από τη μια να δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι έχει «κλειδώσει η νίκη» και από την άλλη η Ν.Δ. να δίνει μια μάχη μέχρις εσχάτων εναντίον του ΛΑΟΣ. Προφανώς βλέπει να απειλείται σοβαρά η αυτοδυναμία της. Γι' αυτό και αφήνει ελεύθερο τον Πολύδωρα να ξεσαλώνει μιλώντας για κομματικές πυρκαγιές. Γι' αυτό και δεν δόθηκε στα σχολεία το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις και κατέγραψε οφέλη για τον ΛΑΟΣ. Γι' αυτό η γενναιοδωρία της κυβέρνησης στο παρά πέντε των εκλογών προς τις Ενοπλες Δυνάμεις στις οποίες έταξε σημαντικές αυξήσεις. Γι' αυτό ο Καραμανλής επισκέφθηκε τον Ανθιμο και τον Ψωμιάδη και σήκωσε στο Ηράκλειο και στο Αγρίνιο την ελληνική σημαία, προσδοκώντας να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά της πατριωτικής βάσης της Ν.Δ. που λοξοκοιτάζει τον Γ. Καρατζαφέρη.

3 Διαφορές των 3 και 4 μονάδων δίνουν αυτοδυναμία και δεν εξηγείται η πρεμούρα που έχει πιάσει τη Ν.Δ. «να μη χαθεί ούτε μία ψήφος», όπως διαμηνύουν όλα τα στελέχη προς πάσα κατεύθυνση.

«Οι δημοσκοπήσεις μάς δίνουν μεγάλη διαφορά», είπε και ο υποψήφιος της Ν.Δ. στο Λασίθι και στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη Γιάννης Πευκιανάκης σε ψηφοφόρους του, που είχε προσκαλέσει σε ταβέρνα της παλιάς αγοράς του Ηρακλείου μετά την ομιλία του πρωθυπουργού. «Αλλά δεν επαναπαυόμαστε», τόνισε. «Χρειαζόμαστε και την τελευταία ψήφο την Κυριακή».

Γαϊτανάκι

Το γαϊτανάκι με τα κρυφά γκάλοπ άρχισε από το περασμένο Σάββατο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 72η ΔΕΘ. Αρχισαν να τα μεταφέρουν στους δημοσιογράφους κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και όχι από «παπαγαλάκια» προκειμένου να έχουν και τη σχετική πειστικότητα. Ταυτόχρονα οι «πληροφορίες» πήγαιναν από στόμα σε στόμα, από τραπέζι σε τραπέζι στις πολιτικές συνάξεις της ΔΕΘ. Ανώτατο κομματικό στέλεχος το «ψιθύριζε» και σε δημοσιογράφους και την Κυριακή, την ημέρα που ο Κ. Καραμανλής έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Εκτοτε, κάθε ώρα που περνάει και μια νέα δημοσκόπηση, που ευνοεί τη Ν.Δ., «κυκλοφορεί» με μεγάλη ταχύτητα αφού όλοι τηλεφωνούν για να μάθουν τι δείχνουν τα γκάλοπ.

«Εχοντας μετάσχει ενεργά σε 14 - 15 εκλογικές αναμετρήσεις, βλέπω ότι τη Δευτέρα θα βγει ο Κώστας Καραμανλής με αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα με «άνεση», δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

«Απίθανη» χαρακτήρισε την περίπτωση να μην υπάρξει αυτοδυναμία και ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης. Ανέσυρε, όμως, το εκβιαστικό δίλημμα ότι αν δεν υπάρχει παρ' όλα αυτά αυτοδυναμία «θα έχουμε ξανά εκλογές». Επανέλαβε ότι «όλα τα στοιχεία, όλες οι μετρήσεις πιστοποιούν μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Ν.Δ. και τον Κ. Καραμανλή, και βεβαίως κοινοβουλευτική αυτοδυναμία». «Παρά ταύτα δεν εφησυχάζουμε», τόνισε. «Δουλεύουμε συνεχώς σαν να μας λείπει και μία ακόμη ψήφος. Κάθε ψήφος έχει αξία».

«Οποιος κάνει το μάντη ρισκάρει», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον «Αντέννα». «Εκείνο που όλα δείχνουν είναι ότι ανεβαίνει η Ν.Δ. Θα κερδίσουμε με πλειοψηφία, αλλά δεν μπορώ να σας πω πόσους βουλευτές θα πάρουμε».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: