Ο κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ περιέγραψε τα ερωτήματα που μπαίνουν για όλους: «Θα συνεχίσουμε το δρόμο που αποδεδειγμένα φέρνει όφελος σε όλους ή θα γυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, τα χρέη, στην ανασφάλεια του χθες; Θα συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων ή θα αφήσουμε τη χώρα να κατρακυλήσει στην αβεβαιότητα και το τέλμα;».
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η άρνηση δεν οδηγεί σε λύσεις, δεν ανοίγει δρόμους, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ο τόπος έχει μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας, της ελπίδας. Την Κυριακή με τη συμμετοχή μας στη γιορτή της δημοκρατίας με θετική απάντηση επιλέγουμε σταθερή πορεία στο αύριο. Επιλέγουμε αποφασιστικά βήματα στο μέλλον, επιλέγουμε σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, που να προχωρά με τόλμη και αποφασιστικότητα στις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα περιορίστηκε από το 7,9 στο 2,6%, η ανάπτυξη κινείται με ρυθμούς σημαντικά υψηλότερους από το μέσο όρο της ευρωζώνης, η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια προσελκύει ξένες επενδύσεις, οι αυξήσεις ξένων τουριστών από 12 εκατομμύρια το 2004 εκτινάχθηκαν φέτος στα 17 εκατομμύρια, οι εξαγωγές αυξάνονται σημαντικά, η επιχειρηματικότητα ενθαρρύνεται και γίνεται μοχλός ανάπτυξης, σε 3,5 χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία έπεσε από στο 7,7% από 11,3% που ήταν το 2004.
Απευθυνόμενος προς το πλήθος των συγκεντρωμένων που τον χειροκροτούσε και φώναζε συνθήματα καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, είπε: «Με γνωρίζετε καλά. Θα σας μιλήσω όπως πάντα με ειλικρίνεια, από καρδιάς. Δεν λέω ότι όλα έγιναν όπως τα θέλαμε, αλλά η αλήθεια είναι πως ναι, αυτά τα 3,5 χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Πολλά, όμως, μένουν ακόμη να γίνουν. Πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Και πρέπει να αλλάξουν γρήγορα. Οι καιροί δεν περιμένουν, το μέλλον το κερδίζουν τα κράτη και οι λαοί που δεν φοβούνται να παλέψουν με τις προκλήσεις. Που δεν φοβούνται το καινούργιο».
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, είμαστε στη φάση που πρέπει να διασφαλίσουμε αυτά που πετύχαμε και πάνω σε αυτά τα σταθερά θεμέλια να χτίσουμε το μέλλον μας, να συνεχίσουμε χωρίς ταλαντεύσεις το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.
Στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κεντρική μας στόχευση είναι η κοινωνική συνοχή, βασική μας επιδίωξη είναι ένα πραγματικά κοινωνικά κράτος. Παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε ο πρωθυπουργός, στα χρόνια που πέρασαν αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τα φυσικά πρόσωπα και μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, καταργήθηκαν οι εισφορές για το ΛΑΦΚΑ, αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας, δημιουργήθηκε ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης για τη στήριξη ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα. Ακολούθως ανέφερε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση επιτρέπει στην κυβέρνηση να κινηθεί με πιο γρήγορα βήματα για τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
Ειδικότερα ανέφερε: δημιουργείται ειδικό ταμείο κοινωνικής συνοχής για εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, επεκτείνεται από το 2008 το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, καθιερώνεται από το 2009 κατώτατη εθνική σύνταξη που θα είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, ψηφίζεται νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προχωρούμε στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής και αντικαθίσταται με εφάπαξ τέλος 1% επί της αξίας του ακινήτου, η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται από φόρους.
Η Ελλάδα του 2007 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2004, αυτή είναι η αλήθεια, τολμούμε τη σύγκριση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην περιφερειακή πολιτική και ειδικότερα στην πολιτική που αφορά την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σημείωσε ότι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου απορροφούσε μόλις 9%, ενώ σήμερα η απορροφητικότητα έχει φτάσει στο 59%. Το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» δίνει 130 εκατομμύρια ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Βορείου Αιγαίου για την πενταετία 2005-2009.
Ειδικότερα για τη Λέσβο ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για το λιμάνι στο Σίγρι, με συντονισμένες προσπάθειες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κατοχυρώθηκαν ως προστατεύσιμα προϊόντα με ονομασία προελεύσεως το ούζο Μυτιλήνης και το ούζο Πλωμαρίου, τον Ιούλιο εγκρίθηκε η αναθεώρηση και η επέκταση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Μυτιλήνης και ο δήμος επιτέλους οργανώνεται χωροταξικά και πολεοδομικά, καθορίζονται χρήσεις γης και περιορίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση.
Ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση του Μουσείου Δημοκρατίας στον Αη Στράτη. «Αποτιούμε έτσι φόρο τιμής σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες που σε καιρούς δύσκολους αγωνίστηκαν για αρχές και αξίες, αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, για την εθνική αξιοπρέπεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής είπε: «Όλες και όλοι μαζί ενωμένοι οδηγούμε την Ελλάδα μπροστά. Όλοι μαζί μια δύναμη, δύναμη εμπιστοσύνης, ελπίδας και σιγουριάς. Όλες και όλοι μαζί δημιουργούμε μέρα με τη μέρα ένα καλύτερο αύριο για όλους».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου