Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Η Ε.Ε. ζητά προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία

Η Ε.Ε. ζητά προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία

Η ΤΟΥΡΚΙΑ πρέπει να δώσει «νέα ώθηση» και «συγκεκριμένα δείγματα» των μεταρρυθμίσεων πριν από το Νοέμβριο, εάν επιθυμεί να αποτρέψει μια νέα αρνητική έκθεση των Βρυξελλών, που εκτιμούν κάθε χρόνο την πρόοδό της χώρας προς όσα απαιτεί η ΕΕ, ανέφερε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μετά από τις γενικές και προεδρικές εκλογές «διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση, πολύ καλύτερη. Το τοπίο ξεκαθάρισε και η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της», δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Φιλόρι αρμόδιος, για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ομιλία του για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

«Σήμερα ο δρόμος φαίνεται ότι ξεκαθάρισε και δίνει ισχυρά δείγματα και ένα νέο αέρα στις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι η επόμενη έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία θα δημοσιοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι έως τότε «η Τουρκία έχει καιρό για δείξει πράξεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά με επίταση από την Τουρκία να καταργήσει ή να τροποποιήσει το άρθρο 301 του ποινικού της κώδικα που επιτρέπει να ασκούνται διώξεις κατά δεκάδων πνευματικών ατόμων με το αιτιολογικό ότι «υβρίζουν την τουρκική ταυτότητα».

Σε σχετική ερώτηση για το επίμαχο άρθρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατσάν έδωσε μια τελείως αόριστη απάντηση, συσχετίζοντας το θέμα της ελευθερίας έκφρασης, με τη σύνταξη του νέου τουρκικού Συντάγματος.

Το κυβερνών κόμμα της χώρας πρόκειται να παρουσιάσει από τώρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους το νέο τουρκικό Σύνταγμα στο οποίο θα διευρύνονται σαφώς οι ατομικές ελευθερίες.

Σημειώνεται ότι εάν η Άγκυρα δεν ανακοινώσει καμία σημαντική μεταρρύθμιση από τώρα έως το Νοέμβριο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τρίτη αρνητική έκθεση της ΕΕ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: