Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας και σημαντικών χωρών για εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου θα φέρει αποτελέσματα», προσθέτοντας πως ο ίδιος γνωρίζει πως «έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες προς την ορθή κατεύθυνση».

Σε εισαγωγική του δήλωση σε δημοσιογραφική διάσκεψη εφ’ όλης της ύλης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνάντησή του την 5η Σεπτεμβρίου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και σημείωσε ότι «δεν υπήρξε δυστυχώς θετικό αποτέλεσμα γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για εφαρμογή της 8ης Ιουλίου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρά το αρνητικό του αποτελέσματος της συνάντησης της 5ης Σεπτεμβρίου «δεν απογοητευόμαστε, ούτε και εγκαταλείπουμε τις προσπάθειές μας όσο μεγάλες και αν είναι οι δυσκολίες».

Σε αναφορά του στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «χάρις στην αγωνιστικότητα του λαού μας αποφύγαμε τα χειρότερα με την απόρριψή του».

Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «με τις πρωτοβουλίες μας ξεπεράσαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην περίοδο που ακολούθησε το δημοψήφισμα» και από την άλλη πλευρά, «η Τουρκία δεν πέτυχε το στόχο της για αναγνώριση του ψευδοκράτους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ένταξη της νήσου στην ΕΕ, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύθηκε», ενώ δήλωσε «βέβαιος ότι με την ένταξή μας στην Ευρωζώνη θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Κύπρο».

Για την κυπριακή οικονομία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «παρά τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, διευρύναμε τον κοινωνικό ρόλο του κράτους, ενισχύσαμε την κοινωνική συνοχή, προωθήσαμε θεσμικές αλλαγές και αλλάζουμε την καθημερινότητα βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής για κάθε πολίτη».

Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ασφαλώς δεν διορθώθηκαν όλα, ούτε έγιναν όλα τέλεια και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με τα οποία παλεύουμε».

Ομως, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «οι προσπάθειές μας στους ουσιώδεις τομείς δικαιώθηκαν και τα βήματα προόδου που κάναμε είναι πολλά και σημαντικά με την αλλαγή να είναι διακριτή σε πολλούς τομείς της ζωής μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα όσα κάναμε αποδεικνύουν έμπρακτα ότι μπορούμε και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα».

«Συνεχίζουμε την πορεία μας. Σίγουρη πορεία, μπροστά», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει της προεκλογικής περιόδου, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να μείνουν μακριά από φανατισμούς που διχάζουν γιατί η ιστορία μας διδάσκει ότι η διχόνοια μόνο κακό μπορεί να κάνει στον τόπο μας και στον αγώνα μας».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητά μας, ως την πολυτιμότερη βάση του αγώνα μας».

«Δεν υπάρχουν εχθροί ανάμεσά μας. Ο εχθρός είναι ένας: ο τουρκικός κατοχικός στρατός. Οι αντίπαλοι στις πολιτικές αναμετρήσεις και εκλογές είναι μόνο πολιτικοί αντίπαλοι με διαφορετικές θέσεις και δεν είναι εχθροί», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε ακόμα τους πολίτες «να αντιμετωπίζουν όλους τους υποψηφίους με τον δέοντα σεβασμό και αυτό γιατί ο κάθε υποψήφιος έχει κάτι να προτείνει».

«Ολοι έχουν μια προσφορά στον τόπο και πρόθεσή τους είναι να προσφέρουν. Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν και να κρίνουν τις θέσεις, προτάσεις και επιχειρήματα των υποψηφίων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «σε αυτό τον τομέα η συμβολή των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας».

Στην εισαγωγική του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θεωρεί υποχρέωσή του να επικοινωνεί με τους πολίτες να απαντά μέσω των ερωτημάτων των δημοσιογράφων σε ζητήματα που απασχολούν το λαό και να τον ενημερώνει για τις αποφάσεις και το έργο της Κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θεωρεί «ότι πρέπει πέραν από την ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειές μας για την επίτευξη προόδου, να μοιράζομαι με τους πολίτες τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: