Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Χαστούκι από το ΕΔΑΔ: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις της Δημοκρατίας για τους Τ/Κ δικαστές

Χαστούκι από το ΕΔΑΔ: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις της Δημοκρατίας για τους Τ/Κ δικαστές

Οιωνός για τα επόμενα βήματα του ΕΔΑΔ και ένδειξη του αρνητικού κλίματος στο Στρασβούργο έναντι της Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται η απόρριψη της ένστασης.

Με τη συμμετοχή Τουρκοκύπριων δικαστών θα εξεταστεί τελικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημαντικός αριθμός ε/κ προσφυγών που εκκρεμούν στο Στρασβούργο. Κι αυτό γιατί η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να ακυρώσει μέσω ενστάσεων τους διορισμούς (εκ μέρους της Τουρκίας) των Τ/Κ νομικών Μετίν Χακκί (πρόεδρος του "ανωτάτου δικαστηρίου" του ψευδοκράτους) και Γκιονούλ Ερονέν (επίσης δικαστής στο "ανώτατο") στο ΕΔΑΔ συνοδεύτηκε με νομικό ράπισμα των θέσεων της Γενικής Εισαγγελίας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Τρίτου Τμήματος του ΕΔΑΔ, Bostjan Zupancic, ενημέρωνε χθες το πρωί με επιστολές του τα εμπλεκόμενα μέρη, ότι μετά την ακροαματική διαδικασία (στις 6 Σεπτεμβρίου) αποφασίσθηκε η ένσταση της Δημοκρατίας να απορριφθεί. Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη αυτή χάρισε χαμόγελα στο ψευδοκράτος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε κλίμα ήττας (σε νομικό και πολιτικό βεβαίως επίπεδο) στη Δημοκρατία.

Πολιτική ερμηνεία

Η απόφαση του Τρίτου Τμήματος, αν και βασίσθηκε σε νομικά κριτήρια και επιχειρήματα, σίγουρα ενέχει και πολιτική χροιά. Κι αυτό γιατί το ΕΔΑΔ αποδέχεται ως ad hoc δικαστές της Τουρκίας σε ε/κ προσφυγές τον "αρχιδικαστή" του ψευδοκράτους (για υποθέσεις περιουσιών), αλλά και τη "δικαστή" του "ανωτάτου δικαστηρίου" (υποθέσεις αγνοουμένων). Στην ουσία η απόφαση αποτελεί μια συνέχεια της προηγούμενης τοποθέτησης του ΕΔΑΔ στο θέμα της "επιτροπής αποζημιώσεων", τοποθέτηση που δίδει νομική βάση και ύπαρξη (προφανώς και πολιτική) στα όργανα λειτουργίας του ψευδοκράτους. Βέβαια, η νέα προσέγγιση του ΕΔΑΔ έναντι του ψευδοκράτους επιδέχεται και δεύτερης ανάγνωσης, καθώς το ΕΔΑΔ "βλέπει" το ψευδοκράτος ως μια υποτελή στην Τουρκία διοίκηση. Ο αντίκτυπος πάντως της αποδοχής των διορισμών σε νομικό επίπεδο όσον αφορά τις ε/κ προσφυγές δεν διαφοροποιεί τα δεδομένα, μιας και η Τουρκία θα είχε ούτως ή άλλως εκπροσώπηση σε αυτές τις υποθέσεις, είτε με Τ/Κ δικαστές, είτε με Τούρκους δικαστές. Πληροφορίες πάντως της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι η αρνητική τροπή που έχουν λάβει οι θέσεις της Δημοκρατίας ενώπιον του ΕΔΑΔ δεν σταματούν εδώ και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΕΔΑΔ αναμένεται να επικυρώσει και την απόφαση της "επιτροπής" για ανταλλαγή περιουσιών. Όσον αφορά τώρα την επόμενη μέρα, το ΕΔΑΔ αναμένεται να επανεκκινήσει τις διαδικασίες εξέτασης των 38 ε/κ προσφυγών που έχουν περάσει το στάδιο του παραδεκτού (πρώτες προς εξέταση οι προσφυγές Ιωάννη Δημάδη και Ευγενίας Μιχαηλίδου) και να ορίσει τη διαδικασία (με νέα προφανώς πιλοτική υπόθεση) για το ρόλο της "επιτροπής αποζημιώσεων".

"Έλαμψε η Δικαιοσύνη"

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε ο Μετίν Χακκί την απόφαση του ΕΔΑΔ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο "αρχιδικαστής" του ψευδοκράτους είπε ότι "η Δικαιοσύνη έλαμψε" και τόνισε πως η προσπάθεια αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του από τη Δημοκρατία τού προκάλεσε θλίψη. "Από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια έχω πολλούς Ε/Κ φίλους. Επίσης, είμαι δικαστής για 40 ολόκληρα χρόνια" είπε και διαβεβαίωσε ότι θα είναι αντικειμενικός. Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Βασίλη Πάλμα να δηλώνει πως "σίγουρα δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη, αλλά οι (επερχόμενες) αποφάσεις δεν θα στηρίζονται σε αυτούς τους δυο δικαστές". Τέλος, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης είπε πως όταν μια ένσταση απορρίπτεται, σίγουρα δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη, ενώ εκτίμησε πως η εξέλιξη έχει πολιτική χροιά.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: