Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Το Παιδείας παίζει στις στάχτες της Ηλείας

Το Παιδείας παίζει στις στάχτες της Ηλείας

«Πόλεμος» ξέσπασε, χθες, μεταξύ του νομάρχη Ηλείας και της υπουργού Παιδείας, με αφορμή την απόφαση της νομαρχίας για αναβολή της έναρξης του σχολικού έτους στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας για μία εβδομάδα, καθώς έπρεπε να γίνουν πρώτα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, για να μην κινδυνέψουν οι μαθητές.

Το υπουργείο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε αρχικά παράνομη την απόφαση και ζητούσε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, θέλοντας να δείξει για προεκλογικούς λόγους ότι παρά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη ο νομός, όλα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας για τους μαθητές. Τελικά, αργά χθες το βράδυ, «νίκησε» η θέση του νομάρχη, αφού η υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε μετά τις πιέσεις που δέχθηκε, να συμφωνήσει να ανοίξουν τα σχολειά της περιοχής την ερχόμενη Τρίτη.

Το όλο θέμα ξεκίνησε το Σάββατο, όταν ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, αλλά και οι δήμαρχοι της περιοχής συνυπέγραψαν απόφαση να ξεκινήσουν τα μαθήματα την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου -όπως είπαν- να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και να παρθούν μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν κατολισθήσεις, λόγω των καταστρεπτικών πυρκαγιών που έπληξαν τον νομό. Σημειώνουν δε τη δυσκολία μεταφοράς μαθητών λόγω βλαβών και επικινδυνότητας στο οδικό δίκτυο (κατολισθήσεις, καμένα δέντρα κ.λπ.).

Χθες το μεσημέρι, το υπουργείο Παιδείας αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για αυθαίρετη και παράνομη απόφαση, ενώ πρόσθεσε ότι «η έναρξη των μαθημάτων στον Νομό Ηλείας θα γίνει κανονικά». Μάλιστα, ο γ.γ. του ΥΠΕΠΘ, Ανδρέας Καραμάνος, έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος που επικαλείται ο νομάρχης, αφού «το μετεωρολογικό δελτίο δεν έχει πει τίποτα για πλημμύρες και βροχοπτώσεις»!

Εκπληκτοι


Ο νομάρχης Ηλείας και οι δήμαρχοι της περιοχής πληροφορήθηκαν με έκπληξη την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας και αναρωτήθηκαν ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο ατύχημα από πλημμύρες ή κατολισθήσεις. «Αποφασίσαμε να ανοίξουν τα σχολεία την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα, ώστε να μην κινδυνεύουν οι μαθητές», υπογράμμισε στο «Εθνος» ο κ. Καφύρας.

Σχετικές εισηγήσεις για το κλείσιμο των σχολείων είχαν υποβάλει και οι διδασκαλικοί σύλλογοι Πύργου και Επαρχίας Ολυμπίας. «Εμείς δεν παίζουμε, δεν παίρνουμε την ευθύνη να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών. Τυπικώς και νομοτύπως είμαστε σύμφωνοι με το γράμμα του νόμου. Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης η απόφασή μας αυτή, που είναι απόφαση αγάπης και ενδιαφέροντος προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», τόνισε ο κ. Καφύρας.

Ο Γεράσιμος Παρασκευόπουλος, δήμαρχος Πύργου, σημείωσε: «Αδυνατώ να καταλάβω την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας. Ποιος θα πάρει την ευθύνη να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν ολοκληρωθούν πρώτα τα απαραίτητα έργα; Πρέπει να βεβαιωθούμε -και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας- πως όλα είναι ασφαλή».

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στον Δήμο Ζαχάρως, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πλημμύρες. «Προχθές έβρεξε για 20 λεπτά και πλημμυρίσαμε. Ποιος ξέρει τι θα γίνει αν βρέξει για περισσότερη ώρα και με μεγαλύτερη ένταση», επεσήμανε ο δήμαρχος, Π. Χρονόπουλος.

Το υπουργείο Παιδείας επανήλθε λίγο αργότερα, με δηλώσεις του γενικού γραμματέως, Ανδρέα Καραμάνου. «Η απορία, την οποία εκφράζουμε εμείς, είναι τι έκανε η νομαρχία τόσο καιρό. Και εξάλλου αυτό δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο την αναστολή του σχολικού έτους. Τα προβλήματα -εάν υπάρχουν τέτοια- θα ισχύουν για όλο το σχολικό έτος», τόνισε ο κ. Καραμάνος, προσθέτοντας. «Οσο για τους κινδύνους με τις πλημμύρες, όπως γνωρίζετε, το μετεωρολογικό δελτίο δεν έχει πει τίποτα περί πλημμυρών, περί βροχοπτώσεων και ούτω καθεξής».

Μάλιστα, ο κ. Καραμάνος άφησε αιχμές εναντίον του νομάρχη Ηλείας. «Μου προκαλεί έκπληξη η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) εμφάνιση του νομάρχη μπροστά από ένα κατεστραμμένο σχολείο με ένα κοντέινερ. Το σχολείο αυτό, που καταστράφηκε, λειτουργούσε ως πολιτιστικό κέντρο και το κοντέινερ τοποθετήθηκε για να λειτουργήσει ως εκλογικό κέντρο», δήλωσε.

Νωπές οι πληγές

«Ως μάνα τριών παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο, θεωρώ ότι θα έπρεπε να δοθεί μία εβδομάδα περιθώριο», λέει η Ειρήνη Τσεκούρα, κάτοικος Ζαχάρως. «Οι πληγές είναι ακόμη νωπές. Αν ο οποιοσδήποτε υπουργός που κάθεται πίσω από το γραφείο του σε μια ψηλή καρέκλα δεν μπορεί να το καταλάβει, ας έλθει εδώ για να δει την κατάσταση».

Δεν είμαστε έτοιμοι

«Προς το παρόν μένουμε σε γείτονες», λέει η Εβελιν Γκρούπε, μάνα δυο παιδιών. «Δεν ξέρουμε πού να κοιμηθούμε. Αγοράσαμε πράγματα για τα παιδιά, όμως δεν έχουμε πού να τα βάλουμε. Οι γονείς δεν μπορούν να κατεβάσουν τα παιδιά στο σχολείο, ενώ οι καθηγητές δεν ξέρουν πώς να τα μεταχειριστούν. Μια εβδομάδα περιθώριο χρειάζεται».

Ούτε τετράδια

«Δεν είναι λίγο αυτό που βίωσαν τα παιδιά. Ακόμη δεν το έχουν ξεπεράσει. Ο γιος μου λιποθύμησε δύο φορές», λέει η κ. Κατερίνα, που είδε το σπίτι της στο Χρυσοχώρι να τυλίγεται στις φλόγες. «Δεν θα αλλάξει κάτι μέσα σε μία εβδομάδα. Η μαυρίλα δεν φεύγει όμως από την ψυχή. Παρόλα αυτά κάποια παιδιά δεν έχουν ούτε τετράδια, τα έκαψε η φωτιά μαζί με τα βιβλία τους. Λίγες μέρες θα βοηθούσαν».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: