Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Παιχνίδια συσχετισμών στη Θράκη

Παιχνίδια συσχετισμών στη Θράκη

Η παρουσία του Τούρκου πρέσβη κ. Ταχσίν Μπουρτζούογλου στην Ξάνθη για το προχθεσινό μνημόσυνο του ψευδομουφτή Μεχμέτ Εμίν Αγγά είχε λιγότερη σχέση με το Ραμαζάνι που ξεκινά αύριο και περισσότερη με τις εκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΤ, ο Τούρκος πρέσβης συναντήθηκε με όλους τους μειονοτικούς υποψηφίους, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον της Αγκυρας για τις εθνικές εκλογές.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι κάποιοι τουρκικοί κύκλοι αισιοδοξούν ότι η κυβερνητική αυτοδυναμία θα είναι ισχνή και επενδύουν στις έδρες της μουσουλμανικής μειονότητας προκειμένου να αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο, όπως συμβαίνει με το μειονοτικό κόμμα της Βουλγαρίας. Με αυτό το κόμμα, άλλωστε, διατηρεί στενότατους δεσμούς ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο δημοφιλής αντινομάρχης και πρόεδρος του κόμματος του αποθανόντος εθνικιστή ανεξάρτητου βουλευτή Αχμέτ Σαδήκ.

Ο κ. Χατζηοσμάν φέρεται να υποστηρίζεται από την οργάνωση των Γκρίζων Λύκων η οποία έχει κινητοποιηθεί για να συμβάλει στην εκλογή του με ισχυρό ποσοστό. Οπως όλα δείχνουν, επιδίωξη κύκλων της Αγκυρας είναι να βγουν πρώτοι οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι για λόγους συμβολισμών αλλά και πολιτικής ψυχολογίας. Με δεδομένη τη διάθεση της τουρκικής διπλωματίας να δώσει έμφαση στο μειονοτικό ζήτημα, συνεχίζοντας την καταγγελτική τακτική της για «καταπίεση» και «παραβιάσεις δικαιωμάτων», μια τέτοια εξέλιξη θα της προσφέρει σοβαρά διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα.

Συνομιλητές του κ. Χατζηοσμάν αναφέρουν ότι στις κατ’ ιδίαν επαφές του βεβαιώνει ότι, εφόσον εκλεγεί, θα ανεξαρτητοποιηθεί προκειμένου να υπερασπιστεί τις θέσεις του ανεπηρέαστος από την κομματική «γραμμή». Οπως υποστηρίζουν αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι, η Αγκυρα αναγνωρίζει στον ισχύοντα εκλογικό νόμο μια χρυσή ευκαιρία για να αναδειχθούν οι έδρες της μειονότητας καθοριστικές για τον έλεγχο των εξελίξεων. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει μυστικές συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων Αχμέτ Χατζηοσμάν και Ιλχάν Αχμέτ, αρκετές παρουσία του Τούρκου γενικού προξένου στην Κομοτηνή. Το πιο ενδιαφέρον ίσως είναι ότι προετοιμάζεται οργανωμένη μετακίνηση 8.000 ψηφοφόρων από την Τουρκία με λεωφορεία που χρηματοδοτούνται άλλα από την τουρκική κυβέρνηση και άλλα από τους Γκρίζους Λύκους, οι οποίοι -όπως όλα δείχνουν- θα ψηφίσουν οργανωμένα και κατευθυνόμενα. Το κυβερνών φιλοϊσλαμικό κόμμα (ΑΚΡ) και το ακροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης (Μητέρα Πατρίδα) φαίνεται ότι έχουν συγκλίνουσες θέσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα και εργάζονται από κοινού.

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, η μειονότητα έχει ωριμάσει σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο της εκλογικής της συμπεριφοράς. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, αυτές οι εκλογές θα δείξουν πέρα από όλα τα άλλα πόσο ισχυροί είναι σήμερα οι εξωτερικοί μηχανισμοί παρέμβασης στην ευαίσθητη ακριτική περιοχή. Η ελληνική διπλωματία πάντως δεν αντιμετωπίζει φοβικά τις επιδιώξεις κύκλων της Αγκυρας, κάτι που όπως λέγεται παραπέμπει σε «μια σύγχρονη και ισχυρή ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του δικαιώματος ατομικού αυτοπροσδιορισμού του υποψηφίου της Ν.Δ. στην Ξάνθη Ορχάν Χατζηιμπραήμ που δήλωσε Τούρκος. Κάθε άλλη στάση αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή λογική. Ωστόσο το διακύβευμα στην πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας δεν είναι ο ατομικός αυτοπροσδιορισμός αλλά οι πολιτικές θέσεις∙ εάν δηλαδή όσοι εκλεγούν βουλευτές θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα της ακριτικής περιοχής τα οποία εξυπηρετούνται από την ελληνική ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική ή της Τουρκίας, που το τελευταίο διάστημα επενδύει στην κατασκευή έντασης στη Θράκη.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: