Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Παγωμένος άνεμος στις σχέσεις του Προέδρου με τον Στρατό

Παγωμένος άνεμος στις σχέσεις του Προέδρου με τον Στρατό

Παρά την αισιοδοξία κάποιων κύκλων στην Άγκυρα πως με την εκλογή του νέου Προέδρου θα τερματιστεί η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα, οι δύο πρωταγωνιστές έρχονται να τους διαψεύσουν. Το καινούργιο επεισόδιο διαδραματίστηκε με την απόφαση του στρατού να μποϋκοτάρει την τελετή ορκωμοσίας του Αμπνουλάχ Γκιούλ, όπου η στρατιωτική ηγεσία δεν παρευρέθηκε, ένδειξη της έντασης που έπεται.

Η πρώτη επίσημη παρουσία του νεοεκλεγέντα Προέδρου ήταν στην τελετή αποφοίτησης της Στρατιωτικής Ιατρικής σχολής, όπου παρέστη συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ερτογάν και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Όλοι οι παριστάμενοι σηκώθηκαν όταν ο Γκιούλ εισήλθε στην αίθουσα, συμπεριλαμβανομένου και του Μπουγιούκανιτ. Ο Γιούλ έκανε χειραψία με τον Μπουγιούκανιτ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, με τον Στρατηγό και τη σύζυγο του να κάθονται προτού πάρει τη θέση του ο Πρόεδρος, παραβιάζοντας τους κανονισμούς του τουρκικού πρωτοκόλλου.

Στη συνέχεια, οι απόφοιτοι της Σχολής προτιμούσαν να αποδίδουν χαιρετισμό στον Μπουγιούκανιτ και όχι στον Πρόεδρο. Ο διοικητής της Σχολής, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους τόνισε πως οι ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη ιδεολογική ομάδα αλλά υπηρετούν πιστά τον τουρκικό λαό, διαφυλάττοντας τις αρχές της επανάστασης του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Ερτογάν απέφυγε να σχολιάσει την απουσία της στρατιωτικής ηγεσίας και αρκέστηκε στο να καλέσει όλους τους πολίτες να παρευρεθούν μαζί στους αυριανούς (σημερινούς) εορτασμούς της ημέρας της νίκης.

Ο Πρόεδρος Γκιούλ και ο Στρατηγός Μπουγιούκανιτ θα παρευρεθούν σήμερα στους εορτασμούς της ημέρας της νίκης. Ο στρατός όμως δεν άλλαξε τη στάση του σχετικά με τη σύζυγο του Γκιούλ και δεν την προσκάλεσε στους εορτασμούς και τη δεξίωση που θα ακολουθήσει.

Ο στρατός απαγορεύει την είσοδο σε στρατιωτικές περιοχές στις γυναίκες που φορούν μαντίλα και στους άντρες που έχουν γένια.

Πηγή: Turkish Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια: