Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο

Η ΤΡΟΙΚΑ για το Κόσοβο είχε σήμερα στη Βιέννη χωριστές συνομιλίες με την ηγεσία των Κοσοβάρων και με Σέρβους αντιπροσώπους, στο πλαίσιο νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το καθεστώς της επαρχίας. Οι συναντήσεις έγιναν από την τρόικα στην οποία συμμετέχουν ο απεσταλμένος της ΕΕ, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο Αμερικανός Φρανκ Ουίσνερ και ο Ρώσος Αλεξάντρ Μποτσάν-Χαρτσένκο.

Ο κ. Ίσινγκερ δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών ότι έγιναν σε εποικοδομητική και φιλική ατμόσφαιρα και θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τις δύο πλευρές στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τρόικα και οι αξιωματούχοι Πρίστινας και Βελιγραδίου θα συναντηθούν επίσης χωριστά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ τόνισε ότι σύντομα πρέπει να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι Πρίστινα και Βελιγράδι δεσμεύτηκαν να τηρήσουν τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η τρόικα και θα ολοκληρωθεί με την υποβολή έκθεσης στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ίσινγκερ ανέφερε ότι οι αντιπροσωπείες Πρίστινας και Βελιγραδίου παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και η τρόικα δεσμεύτηκε ότι δεν θα προβεί σε ενέργειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Γερμανός διπλωμάτης τόνισε ότι το ζήτημα της διχοτόμησης του Κοσόβου, το οποίο απασχόλησε τα ΜΜΕ, δεν τέθηκε ποτέ από κανένα μέλος της τρόικας και πρόσθεσε ότι η τρόικα παραμένει πιστή στις αρχές της Ομάδας Επαφής που αποκλείουν τον διαμελισμό.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Φρανκ Ουίσνερ τόνισε ότι η συνάντηση ήταν σημαντική, ενώ ο Ρώσος Αλεξάντρ Μποτσάν-Χαρτσένκο είπε ότι σημειώνεται σταδιακή πρόοδος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: