Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Ιράκ: Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ αποφάσισε να παγώσει κάθε ένοπλη δράση της πολιτοφυλακής του μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην Κερμπάλα

Ιράκ: Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ αποφάσισε να αναστείλει κάθε ένοπλη δράση της πολιτικοφυλακής του μετά τις ένοπλες συγκρούσεις στην Κερμπάλα

Ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δράση της ένοπλης πολιτοφυλακής του, της γνωστής ως "Στρατός του Μέχντι", για να απομακρύνει όλα τα ακραία στοιχεία που έχουν ενταχθεί σε αυτή, μετά το θάνατο 52 ανθρώπων σε οδομαχίες στην πόλη Κερμπάλα.


Ερωτηθείς εάν αυτή η μη αναμενόμενη απόφαση σημαίνει ότι δεν θα γίνονται επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων, στενός συνεργάτης του Μοκτάντα αλ Σαντρ απάντησε: "Παγώνει κάθε είδος ένοπλης δράσης, χωρίς καμία εξαίρεση".

Στις οδομαχίες που έγιναν στην Κερμπάλα, συγκρούστηκαν μέλη των δύο μεγαλύτερων σιιτικών παρατάξεων - οπαδοί του Σαντρ από τη μία πλευρά και μέλη του αντίπαλου Ανωτάτου Ιρακινού Ισλαμικού Συμβουλίου, που ελέγχει τις αστυνομικές δυνάμεις στο μεγαλύτερο μέρος του νοτίου Ιράκ.

"Στόχος είναι να απομακρυνθούν τα κακά μέλη που μπήκαν στον Στρατό του Μέχντι και εργάζονται για τα προσωπικά τους συμφέροντα... για να πλήξουν την φήμη του Στρατού του Μέχντι", δήλωσε ένας άλλος στενός συνεργάτης του Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι από το κατά πόσο θα τηρηθεί η εντολή για αναστολή για έξι μήνες της ένοπλης δράσης θα διαφανεί σε ποιό βαθμό ο Μοκτάντα αλ Σαντρ εξακολουθεί να ελέγχει τον Στρατό του Μέχντι. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματικούς η παράταξη αυτή έχει στην ουσία διασπαστεί και ορισμένες ακραίες ομάδες λαμβάνουν οικονομική στήριξη, όπλα και εκπαίδευση από το Ιράν.

Ο σιίτης πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι υποστήριξε ότι οι ένοπλοι που συνεπλάκησαν στην Κερμπάλα είχαν στόχο να ανατινάξουν το τέμενος του Ιμάμη Χουσέιν, ένα από τα πιο ιερά τεμένη για τους σιίτες μουσουλμάνους.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: