Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Οι φωτιές "καίνε" το δικομματισμό

Οι φωτιές "καίνε" το δικομματισμό

Το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιρροής στο εκλογικό σώμα, καθώς φαίνεται να "πλήττει" και τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως προκύπτει από το νέο Βαρόμετρο της VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της "Καθημερινής".
Στη πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, εξασφαλίζει οριακή αυτοδυναμία 151 εδρών. Αύξηση επίσης σημειώνεται και στους αναποφάσιστους.

Η έρευνα έγινε σε δύο φάσεις από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου και από τις 27 έως τις 28 Αυγούστου.
Στο μεγαλύτερο δείγμα 2.088 ατόμων από όλες τις έρευνες που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, η ΝΔ λαμβάνει 41,5%, το ΠΑΣΟΚ 38%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΣΥΝ 5,0% και ο ΛΑΟΣ 4,0%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται πως θα επηρεάσουν οι πρόσφατες πυρκαγιές. Πρώτη ένδειξη αφορά στη μείωση του ποσοστού των ψηφοφόρων που πίστευαν ότι η ΝΔ θα ήταν το πρώτο κόμμα από το 62% στο 43%.

Δεύτερη ένδειξη αφορά στην αύξηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων από το 19% που ήταν πριν τις πυρκαγιές, στο 27%.

Εξάλλου, παρατηρείται αύξηση και του ποσοστού των ψηφοφόρων που δεν προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν έως και 9%, γεγονός που θα επηρεάσει την αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της VPRC, Γιάννη Μαυρή τα στοιχεία αυτά συνηγορούν σε "θρίλερ" το βράδυ των εκλογών.

Βάσει των στοιχείων της δημοσκόπησης, φαίνεται πως από τις εκλογές θα προκύψει πεντακομματική Βουλή καθώς η ΝΔ εξασφαλίζει 151 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 102, το ΚΚΕ 23, ο ΣΥΝ 13 και το ΛΑΟΣ 11.

Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός με 45% έναντι 26% του Γιώργου Παπανδρέου.

Ωστόσο, στο ερώτημα εάν η ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 30% έναντι 26% του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, το 55% των πολιτών δεν πιστεύει ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κατάφερνε καλύτερα τη διαχείριση των προβλημάτων από την παρούσα.

"Το μόνο σίγουρο" σημειώνει ο πρόεδρος της VPRC Γιάννης Μαυρής "είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εισπράττει από τη φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση".

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τις πυρκαγιές υπήρξε καθυστέρηση και έγινε χωρίς συντονισμό.

Το 67% θεωρεί ότι οι πυρκαγιές συνιστούν οργανωμένο σχέδιο κατά της χώρας.

Εν τω μεταξύ, τρεις δημοσκοπήσεις δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη για λογαριασμό ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για λογαριασμό του "ANT1", η ΝΔ λαμβάνει 29,7%, το ΠΑΣΟΚ 28,1% , το ΚΚΕ 8,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,7%, και ο ΛΑΟΣ 3,6%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του MEGA, η ΝΔ λαμβάνει 36%, το ΠΑΣΟΚ 34,8%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, ο ΛΑΟΣ 4,9% και η Δημοκρατική Αναγέννηση 1%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALTER, η ΝΔ λαμβάνει 31,6 %, το ΠΑΣΟΚ 30,9%, το ΚΚΕ 6,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4% και ο ΛΑΟΣ 3,3%.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: