Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Καραμανλής: παρών και για τρίτη τετραετία

Καραμανλής: παρών και για τρίτη τετραετία

Ανοικτό θέμα η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεσμεύτηκε ότι θα προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Νέα πολιτικά δεδομένα δημιούργησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, καθώς ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι θα διεκδικήσει τρίτη τετραετία, εφόσον κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, αλλά ότι εάν ηττηθεί δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

«Την Παρασκευή έχω γενέθλια και γίνομαι 51 χρονών. Νωρίς δεν είναι για να με σπρώξετε στη σύνταξη;», ήταν το σχόλιό του σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για το τι θα πράξει εάν ηττηθεί ή κερδίσει τις εκλογές στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ακόμη πως δεν πρόκειται να ανεχτεί τη «δελφινολογία» στο κόμμα του. «Είστε το “νούμερο ένα” του κόμματος. Ποιος είναι το “νούμερο δύο” στη Νέα Δημοκρατία;», ρωτήθηκε. «Είμαι και λειτουργώ ως πρώτος μεταξύ ίσων (primus inter pares). Υπάρχουν δεκάδες πολύ καλά στελέχη στην παράταξη», ήταν το δηκτικό σχόλιό του.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου, μετά τις εκλογές και στην αρχή της νέας κυβερνητικής του θητείας εφόσον φυσικά επανεκλεγεί. «Σεβάστηκα τους θεσμούς και δεν “έπαιξα” με τον εκλογικό νόμο. Αξίζει να εφαρμοστεί και να δοκιμαστεί στην πράξη ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίσαμε στη Βουλή. Ζητούμενο για εμάς είναι να δίνει σταθερές κυβερνήσεις. Θα δούμε την “επόμενη μέρα” πώς λειτούργησε κι από τη συζήτηση που θα προκύψει θα κριθεί τι θα πράξουμε», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να αλλάξει το «νόμο Σκανδαλίδη».

Ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του και για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ρωτήθηκε για το πώς
θα προχωρήσουν γρήγορα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τομές, εάν έχει ισχνή πλειοψηφία.
«Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι εγώ πιστεύω πως η διακυβέρνηση είναι περισσότερο ζήτημα πολιτικής βούλησης και λιγότερο αριθμών. Εγώ έχω την πολιτική βούληση να προχωρήσω τις αλλαγές κι απέδειξα ότι λαμβάνω μέτρα χωρίς να υπολογίζω το λεγόμενο πολιτικό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καραμανλής έδειξε ότι προτίθεται να εμπιστευτεί τη νέα γενιά του στελεχιακού του δυναμικού στην κυβέρνηση. «Η ανανέωση στην παράταξή μας γίνεται καθημερινά πράξη. Βεβαίως και θα δοθούν ευκαιρίες σε πολλούς νέους ανθρώπους στο νέο κυβερνητικό ξεκίνημα», είπε επί λέξει.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος για τη νικηφόρα έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και μάλιστα έδειξε να πιστεύει ότι θα νικήσει με «καθαρή διαφορά». «Είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά και θα μας δώσει το δικαίωμα να συνεχίσουμε το έργο μας. Το ότι θα είναι η εκλογική αναμέτρηση “ντέρμπι” είναι η δική σας εκτίμηση και όχι η δική μου», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν είναι ορθή η επιλογή της αρνητικής ψήφου, επιχειρώντας προφανώς να ισχυροποιήσει το μήνυμα που εκπέμπει εδώ και λίγες μέρες με προφανή στόχο τη συσπείρωση. «Καταλαβαίνω κι εγώ τη συναισθηματική προσέγγιση. Ομως η αρνητική ψήφος δεν οδηγεί πουθενά», σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, ρωτήθηκε για το κατά πόσο η αναφορά του πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών, λειτουργεί εκβιαστικά. «Πρώτιστο καθήκον μου είναι να λέω την αλήθεια. Σήμερα δεν υπάρχουν αντικειμενικά περιθώρια συνεργασίας. Δεν εκβιάζω κανέναν, είμαι ειλικρινής και κάνω μια ευθεία εκτίμηση που την οφείλω στους πολίτες», απάντησε.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: