Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία για την ενεργειακή της συνεργασία με το Ιράν

Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία για την ενεργειακή της συνεργασία με το Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την ενεργειακή της συνεργασία με το Ιράν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησε κριτική στην απόφαση της Τουρκίας για συνεργασία με το Ιράν στον τομέα του φυσικού αερίου. Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε πως το Κογκρέσο μελετά τη θέσπιση νόμου που θα επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και σε όποια άλλη χώρα βοηθά το Ιράν να αναπτυχθεί στον ενεργειακό τομέα.

"Η πολιτική της Αμερικανικής Κυβέρνησης είναι πως καμιά χώρα δεν πρέπει να ενθαρρύνει τις εταιρείες της ώστε να πραγματοποιούν επενδύσεις στο Ιράν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου," δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς.

Ο Μπέρνς είπε πως το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ξεκαθάρισε στους συμμάχους του πως θα επιβληθούν μεγαλύτερες κυρώσεις στο Ιράν.

Τους τελευταίους δύο μήνες, η Τουρκία συμφώνησε να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί τρεις περιοχές του βορείου Ιράν με κοιτάσματα φυσικού αερίου και να κατασκευάσει τρεις σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Πηγή:
Payvand's Iran News

Δεν υπάρχουν σχόλια: