Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Βαριές κατηγορίες κατά της 19χρονης που συνελήφθη στους χώρους του ΑΠΘ

Βαριές κατηγορίες κατά της 19χρονης που συνελήφθη στους χώρους του ΑΠΘ

Βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζει η 19χρονη φοιτήτρια, η οποία συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής για συμμετοχή σε επεισόδια στην περιοχή του ΑΠΘ.

Η 19χρονη οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, η οποία άσκησε σε βάρος της διώξεις για δύο κακουργήματα και για σειρά από πλημμελήματα. Ειδικότερα, τα κακουργήματα αφορούν τις κατηγορίες της έκρηξης από κοινού και της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών από κοινού.

Σε ό,τι αφορά τα πλημμελήματα αφορούν: απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη αντίσταση κατά της αρχής, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απλή σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Η συλληφθείσα παραπέμφθηκε για να απολογηθεί στον Γ' ανακριτή, από όπου πήρε προθεσμία, για να απολογηθεί το πρωί της Πέμπτης.

Παραβίαση ασύλου καταγγέλλει το ΑΠΘ

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ για τα επεισόδια του Σαββάτου (8/9/2007), εκφράζει επιφυλάξεις για το αν οι πράξεις αιτιολογούσαν την χωρίς άδεια του πρυτανικού συμβουλίου παρέμβαση της αστυνομίας, καθώς και την «απορία του για τις δηλώσεις του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Β.Φλωρίδη ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν ισχύει τη νύχτα».

Ο ΕΣΔΕΠ ζητά να διερευνηθεί ο τρόπος δράσης της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα, κατά πόσο η προληπτική αστυνομική περιφρούρηση των αύλιων χώρων του ΑΠΘ ήταν επαρκής, ώστε να αποφευχθούν έκτροπα, καθώς και κατά πόσο οι συλλήψεις έγιναν από μη ένστολους αστυνομικούς με καλυμμένα πρόσωπα, οι οποίοι βρίσκονταν, ως μη όφειλαν, εντός των προστατευόμενων χώρων του ΑΠΘ, πολύ πριν τα γεγονότα.

Σύμφωνα με τον ΕΣΔΕΠ «στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για πλημμελή προληπτική λειτουργία της αστυνομίας και στην δεύτερη για κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: