Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

14 προβλήματα Καραμανλή συν Καρατζαφέρης

14 προβλήματα Καραμανλή συν Καρατζαφέρης

Κατέβασε τον πήχυ και απέφυγε να δεσμευτεί με ποιον αριθμό εδρών θα αισθανόταν ισχυρός να κυβερνήσει ο Κ. Καραμανλής.

«Οι Ελληνες θα μας τιμήσουν με νέα λαϊκή εντολή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ. «Ολα τα άλλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και λιγότερο θέμα αριθμών», συνέχισε. «Σημασία έχει πόσο ξέρεις μέσα σου τι πρέπει να γίνει».

«Βέβαιος» αλλά...

Μπορεί να εξέφρασε τέσσερις φορές τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα ξαναεμπιστευτεί τη Ν.Δ. στις εκλογές της 16 Σεπτεμβρίου, αλλά είναι διάχυτη η αγωνία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Εμφανίζονται μεν βέβαιοι για τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως για την αυτοδυναμία. Ο ΛΑΟΣ είναι ο μεγαλύτερος «γαλάζιος» εφιάλτης. Δεν είναι τυχαίο ότι:

1 Στις προεκλογικές εξαγγελίες (εθνική κατώτατη σύνταξη, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες κ.ά.) ο πρωθυπουργός πρόσθεσε και νέες παροχές. Απαλλαγή από τα τέλη αγοράς πρώτης κατοικίας κ.λπ (βλ. σελ. 57). Ο Π. Δούκας το προανήγγειλε από τις 24 Αυγούστου και ο Αλογοσκούφης επιχείρησε να το διαψεύσει μιλώντας για «προσωπικές απόψεις».

Χθες στους διαδρόμους του «Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου» ο υφυπουργός Οικονομίας υποστήριζε ότι «ενώ δεν στοιχίζει πολύ στον προϋπολογισμό, μπορεί να δώσει μέχρι και μία μονάδα στη Ν.Δ., γιατί ωφελούνται πολλοί πολίτες και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια».

2 Για πρώτη φορά κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ ο Καραμανλής επισκέφτηκε τον μητροπολίτη Ανθιμο, μετρώντας τις θρησκευτικές ψήφους τις οποίες διεκδικεί ο Γ. Καρατζαφέρης αλλά και ο Παπαθεμελής.

3 Πλάτες ζήτησε και από τον Ψωμιάδη, που θεωρείται ανάχωμα στον ΛΑ.Ο.Σ. «Στήριξέ με για μία ακόμη βδομάδα», φέρεται να είπε στο νομάρχη.

Τον φόβο ότι μπορεί να ωφεληθεί ο Καρατζαφέρης εξέφρασαν στελέχη της Ν.Δ. στην Ξάνθη, σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού για τον μουσουλμάνο υποψήφιο της Ν.Δ. που δήλωσε Τούρκος (βλ. ρεπορτάζ σελ. 7). Αναγνώρισε για πρώτη φορά δημοσίως το δικαίωμα του εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού, κάτι βέβαια που είχε αρνηθεί να κάνει για την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στις νομαρχιακές εκλογές Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν.

ΝΕΟΙ. Ζητούμενο είναι τι θα ψηφίσουν και οι 500.000 νέοι ψηφοφόροι. Η Ν.Δ. έχει μια αδυναμία διείσδυσης. «Η αρνητική ψήφος δεν οδηγεί πουθενά», είπε απευθυνόμενος στους νέους. «Εγώ δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είμαι τέλειος ή ότι ολοκληρώθηκε το έργο μας. Κάναμε, όμως, ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Πιο άνετος

ΓΙΩΡΓΟΣ. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ ο Κώστας Καραμανλής ήταν πιο άνετος απ' ό,τι στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Απάντησε σε 50 ερωτήσεις σε μιάμιση ώρα. Δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το φωτογράφιζε, μιλούσε για «κυβερνήσεις του χθες». Δεν σχολίασε ούτε το «λίγος» που είπε γι' αυτόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Είναι βαθιά πολιτικό», δήλωσε. «Εχω πει εξαρχής ότι δεν θα μπω στην οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Ο καθένας επιλέγει την πολιτική του συμπεριφορά. Εγώ διαφωνώ. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες παρασύρονται από τους πολιτικούς. Εχουν εικόνες, συναισθήματα, μας κρίνουν».

ΦΠΑ. Τα κακά νέα είναι ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του ΦΠΑ, αν και δεν είναι ούτε στις προθέσεις του ούτε στους σχεδιασμούς του, όπως είπε. «Αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον σε δύο, σε τρία ή σε τέσσερα χρόνια», τόνισε.

Ελιγμός για το 24

ΔΑΣΗ. Τα καλά νέα προκύπτουν εξ ανάγκης. Επειδή η αναθεώρηση του δασοκτόνου άρθρου 24 του Συντάγματος από τη νέα Βουλή που θα προέλθει από τις εκλογές προϋποθέτει 180 ψήφους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποχωρήσει η Ν.Δ. από τις αρχικές της θέσεις. «Η δική μας στόχευση είναι να προστατευτεί ακόμη περισσότερο το πραγματικό δάσος», είπε. «Από εκεί και πέρα ακούμε τους προβληματισμούς όλων. Είναι βάσιμη και, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι μια διαδικασία που θα κριθεί στην αναθεωρητική Βουλή βάσει των απόψεων όλων που θα συμμετέχουν σε αυτήν».

ΔΙΑΔΟΧΗ. Εστειλε και μηνύματα στους δελφίνους του κόμματός του. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας. «Την ερχόμενη Παρασκευή γίνομαι 51 χρόνων» είπε. «Σαν νωρίς δεν με σπρώχνετε να βγω στη σύνταξη;».

Εμφανίστηκε να μην αναγνωρίζει το προβάδισμα κανενός στελέχους στην κούρσα διαδοχής. «Υπάρχουν δεκάδες πάρα πολύ καλά στελέχη (σημ. που θα μπορούσαν να θεωρηθούν νούμερο 2). Αλλωστε τον εαυτό μου τον εκλαμβάνω ως primus inter pares (πρώτος μεταξύ ίσων)».

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ. Επέμεινε στο εκβιαστικό δίλημμα αυτοδυναμία ή ακυβερνησία. «Εκείνο που είπα δεν έχει έννοια ούτε πίεσης ούτε εκβιασμού», είπε. «Είναι η απλή αλήθεια» και συνέχισε:

«Δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες για συνεργασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη Ν.Δ. Αυτό είπα και σε αυτό επιμένω. Είναι λογικό και είναι απλό. Από την ώρα που δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες για συνεργασίες, αυτονόητο είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση οδηγούμαστε σε νέες εκλογές».

Ζήτησε καθαρή λαϊκή εντολή και υποσχέθηκε να γίνει καλύτερος πρωθυπουργός με βάση την εμπειρία που απέκτησε αυτά τα τριάμισι χρόνια. «Δεν έγιναν όλα τέλεια», είπε. «Και κανείς διδάσκεται από την εμπειρία. Σημασία έχει βάση αυτής της εμπειρίας να προσπαθείς συνεχώς να βελτιώνεσαι».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Δεν φαίνεται πάντως διατεθειμένος να αλλάξει τρόπο διακυβέρνησης προκειμένου να μην ταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Ούτε αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει, διότι αντιδρά ο Σουφλιάς, ούτε είναι αποφασισμένος να κόβει κεφάλια όταν βλέπει ότι ένας υπουργός του είναι βαρίδιο.

Στο ερώτημα της «Ε» αν διδάχθηκε κάτι και αν θα είναι πιο αυστηρός με τους υπουργούς του ή αν πάλι θα αφήνει να σέρνεται ένα πρόβλημα για καιρό απάντησε: «Εχω πολύ ξεκάθαρη άποψη για το θέμα, ασχέτως τού αν κάποιος έχει διαφορετική γνώμη ή κάνει κριτική», απάντησε.

Αυτοκριτική

Εκανε αυτοκριτική για:

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ. Για την εθνική τραγωδία. «Οδυνηρό γεγονός οι πυρκαγιές. Τις αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο τρόπο και ιδιαίτερα την επόμενη μέρα με την ταχύτατη αρωγή των πληγέντων και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Εύκολες είναι οι κριτικές με υπερβολικούς όρους. Το θέμα είναι πώς θα γίνει πιο αποτελεσματικό το κράτος. Χρειαζόμαστε λιγότερες, ισχυρότερες άρα και αποτελεσματικότερες μονάδες Αυτοδιοίκησης. Και εκεί θα πάμε. Τα συγκεκριμένα βήματα και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι ζήτημα διαλόγου».

ΟΜΟΛΟΓΑ. «Η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, περιμένω από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει υποδειγματικά τους ενόχους. Δεν χαρίζομαι και δεν χαριζόμαστε σε κανένα».

ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. «Διαφωνώ και μάλιστα έντονα με τις αναφορές που κάνει. Μία σοβαρή κυβέρνηση που σέβεται τους θεσμούς όμως, δεν αποσύρει ένα βιβλίο στη μέση της χρονιάς».

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ. «Πρώτος εγώ θα ήθελα να ξέρω ποιος με παρακολουθούσε. Είναι θέμα της δικαστικής έρευνας».

«Ασφαλής χώρα»

ΑΠΕΙΛΕΣ. Κράτησε αποστάσεις από τα περί «ασύμμετρης απειλής». «Η Ελλάδα είναι μια πολύ ασφαλής χώρα», είπε. «Αυτό είναι εμπεδωμένη βεβαιότητα διεθνώς. Τις μέρες που κάποιοι κινδυνολογούσαν, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ξεκίνησε τη διαδικασία επίσης επιλογής της Ελλάδας για συμμετοχή στο "Viza Waver Program", την εξαίρεση της χώρας μας από την υποχρέωση έκδοσης βίζας. Και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη», τόνισε.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ. Για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών: «Για μένα δεν είναι μόνο προσωπική δέσμευση, αλλά εθνική προτεραιότητα» είπε. «Τα άλλα κόμματα θα πρέπει να βρουν το θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη για μια ακόμη στείρα άρνηση».

ΣΚΟΠΙΑ. Σε ό,τι αφορά στα Σκόπια άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο για άσκηση βέτο. «Εμείς δείξαμε καλή θέληση», είπε. «Εάν δεν το κάνουν κι εκείνοι, δεν μπορούμε να στηρίξουμε την πολιτική τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θ' αφήσει αχρησιμοποίητα τα μέσα που έχει αλλά δεν θα αποκαλύψουμε τώρα όλα τα όπλα μας. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός αλλά και δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητήσει την προσωπική μου ευαισθησία για τη Μακεδονία».

Ποια στιγμή δεν θα ήθελε να ξαναζήσει; «Να με πάρει ο υπουργός Αμυνας και να μου ζητήσει να αποφασίσω σε 10 λεπτά αν πρέπει να καταρριφθεί ένα αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν και παιδιά». Αναφερόταν στην τραγωδία του «Ηλιος».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: