Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Το Ιράν δεν έχει και δεν σκοπεύει να κατασκευάσει ατομική βόμβα»

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Το Ιράν δεν έχει και δεν σκοπεύει να κατασκευάσει ατομική βόμβα»

Ισχυρότατες πιέσεις για την ήπια στάση που τηρεί έναντι του Ιράν δέχεται ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), την ώρα που ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ φωνάζει ότι η χώρα του δεν θα διαπραγματευτεί με κανέναν το πυρηνικό της πρόγραμμα και ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επιλέγει τον ίδιο χρόνο για να δηλώσει ότι η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Τα επίμαχα σχέδια ανάπτυξης πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης έχουν ήδη εμπνεύσει την επιβολή κυρώσεων σε δύο γύρους έναντι τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται. «Οι Ιρανοί είναι έθνος της λογικής και του διαλόγου αλλά δεν θα διαπραγματευτούν με κανέναν τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Λίγο αργότερα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε ομιλία του ενώπιον των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος, έκανε μια σπάνια ευθεία δήλωση ότι η χώρα του «δεν διαθέτει ατομική βόμβα και δεν σχεδιάζει να αναπτύξει ένα τέτοιο θανατηφόρο όπλο». Εκθεση της ΙΑΕΑ τον Αύγουστο σημείωνε σημαντική βελτίωση της προθυμίας των Ιρανών να απαντήσουν σε ερωτήματα που τους τίθενται επί χρόνια και αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια από Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, που την είδαν να βάζει φρένο στις πιέσεις για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δέχεται ούτως ή άλλως ισχυρότατες πιέσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον «φάκελο» του Ιράν, ενώ κατηγορείται ακόμη και για υπέρβαση εξουσίας. Διπλωμάτες μάλιστα θεωρούν ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον Ελ Μπαραντέι διέρχονται τη χειρότερη φάση τους από τις αρχές του 2005, όταν οι ΗΠΑ πίεζαν για την απομάκρυνσή του εξαιτίας των ήπιων χειρισμών του και των εμποδίων που θεωρούσαν πως έφερνε στην παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που συνέβη τελικά πέρυσι.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: