Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Ενταση στην Τουρκία με αφορμή το Κουρδικό

Ενταση στην Τουρκία με αφορμή το Κουρδικό

Επιτείνεται η ένταση στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας ύστερα και από τη χθεσινή σύλληψη 9 μελών του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) με την κατηγορία ότι χαρακτήρισαν τους αντάρτες του ΡΚΚ «μάρτυρες». Η σύλληψή τους έρχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ακολουθεί δε τις δηλώσεις του επικεφαλής του DTP την περασμένη εβδομάδα, περί «πίστης στην ενότητα του τουρκικού κράτους», σε μια προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο το κουρδικό ζήτημα και να βρεθεί λύση μέσω του διαλόγου.

Οι 20 ανεξάρτητοι Κούρδοι βουλευτές, που μετά την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο σχημάτισαν κοινοβουλευτική ομάδα, τηρούν μια μετριοπαθή στάση και διαμηνύουν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση Ερντογάν στο νομοθετικό της έργο. Με τη στάση αυτή φαίνεται να διεκδικούν ένα ρόλο «ρυθμιστή» στη Βουλή ανάμεσα στα μικρά κόμματα, διεκδικώντας τη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος.

Οι εννέα συλληφθέντες, που προέρχονται από τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας -εάν καταδικαστούν- αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης πολλών ετών, βάσει του τουρκικού ποινικού κώδικα, για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Ο όρος «μάρτυρας» χρησιμοποιείται στην Τουρκία συχνά για να χαρακτηρίσει στρατιώτες και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τους αντάρτες του ΡΚΚ.

Τρομοκράτες
Η νέα ένταση για το κουρδικό ζήτημα στη χώρα συνοδεύτηκε από τη δήλωση της βουλευτή του DTP, Σαμπαχάτ Τουνσέλ, που απέρριψε την προτροπή του Ερντογάν προς το φιλοκουρδικό κόμμα να καταδικάσει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση. «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει να αποκαλέσουμε τα παιδιά μας τρομοκράτες», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία της στην πόλη Μπατμάν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα. Η ίδια ανέφερε ότι οι Κούρδοι επιθυμούν να ζήσουν στη χώρα διατηρώντας τις διαφορές τους, ενώ επισήμανε πως είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι εκπροσωπούνται σε αυτόν τον βαθμό κοινοβουλευτικά, καλώντας την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει πράγματι τα τελευταία χρόνια χαλαρώσει τις απαγορεύσεις εναντίον των Κούρδων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη γλώσσα και την κουλτούρα τους, ωστόσο, το DTP δηλώνει πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι επαρκείς. Το Κουρδικό φαίνεται πως επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ωθώντας τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Α. Γκιουλ, να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός Αγκυρας στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: