Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Δεχόμαστε «άμεση απειλή»

Δεχόμαστε «άμεση απειλή»

Σε υψηλότατους τόνους, παρά τις περί αντιθέτου εκκλήσεις της ΕΕ, το Βελιγράδι κατέστησε χθες υπεύθυνη την Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο δραματικών εξελίξεων στη Βαλκανική, καταγγέλλοντας την «άμεση απειλή» που δέχεται η Σερβία από τις ΗΠΑ, καθώς η τελευταία δηλώνει έτοιμη να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η εντονότατη αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα ήρθε ως απάντηση στη δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού αρμοδίου για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Κουρτ Βόλκερ, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, εάν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς της σέρβικης επαρχίας.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή του Σ.Α. του ΟΗΕ, λέγοντας ότι η μονομερής αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της ανεξαρτησίας αποτελεί «άμεση απειλή»εκ μέρους των ΗΠΑ κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους. Καλούμε, σημείωσε, ο κ, Κοστούνιτσα το Σ.Α. του ΟΗΕ να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και να διασφαλίσει τον σεβασμό του Ψηφίσματος 1244. Από την πλευρά του το σερβικό ΥΠΕΞ ζήτησε την αποσαφήνιση των αμερικανικών δηλώσεων.

Καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την καταληκτική ημερομηνία της 10ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ το θέμα τους οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου, οι τόνοι ανεβαίνουν δημιουργώντας εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια της Βαλκανικής κλίμα.

Χωρίς κοινή γραμμή
Η εμπρηστική για το Βελιγράδι ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέπεσε χρονικά με την αποτυχία των 27 της ΕΕ να καταλήξουν, για μία ακόμη φορά, σε κοινή θέση για τη στάση που θα κρατήσουν σε περίπτωση που οι Αλβανοί του Κοσόβου προχωρήσουν στη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βόλκερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και άλλες χώρες θα προχωρήσουν σε αναγνώριση, φωτογραφίζοντας τη Βρετανία και τη Γαλλία, πρόβλεψη που, εκτός των άλλων, έχει ως αποδέκτη τη Μόσχα και τη διακηρυγμένη απειλή της να ασκήσει βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ σε ενδεχόμενη απόφαση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εάν σε αυτή δεν συμφωνήσει το Βελιγράδι.

Σε αυτόματη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να προβούν τόσο το Λονδίνο όσο και το Παρίσι, εάν η τρόικα ( ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία ) αποτύχει να οδηγήσει σε συμβιβασμό Αλβανούς και Σερβία κατά τον πρώτο απευθείας διάλογο που θα έχουν στις 28 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη . Αντίθετες στο ενδεχόμενο αναγνώρισης μιας μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

Η πλήρης σύγκρουση θέσεων μεταξύ των 27 έγινε καταφανής στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ το περασμένο Σάββατο στην Πορτογαλία. Εκεί, οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι συμφώνησαν ότι διαφωνούν, παρότι το οριστικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, μιας και το διακύβευα έχει να κάνει με το σύνολο της Βαλκανικής.

ΡΩΣΙΑ: ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
«Το ζήτημα του Κοσόβου είναι ζήτημα του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην τρόικα των διεθνών μεσολαβητών, Αλεξάντερ Χαρτσένκο, κληθείς να απαντήσει στις δηλώσεις του Κουρτ Βόλγκερ για αυτόματη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εάν κηρυχθεί μονομερώς από την αλβανική πλειοψηφία της σερβικής επαρχίας.

Η Μόσχα έχει διαμηνύσει προς τις ΗΠΑ ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, όπως και το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας που οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη, αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία.

Η Μόσχα δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου είναι κυρίως μια ευρωπαϊκή υπόθεση, ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα μας αφορά όλους και είναι κοινή μας ευθύνη».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι το ζήτημα του Κοσόβου κανονίζεται από το ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σε ισχύ από τον Ιούνιο του 1999 και αποτελεί το καθοδηγητικό έγγραφο για τη λειτουργία των δομών της επαρχίας.

«Το ζήτημα παραμένει υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει αμφιβολίες επ αυτού, επειδή είναι προφανές και ξεκάθαρο.

Το ζήτημα του Κοσόβου παραμένει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα και προτεραιότητα τόσο της Ρωσίας όσο και της Σερβίας», είπε ο κ. Χαρτσένκο.

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, τόνισε πως η χώρα του επιθυμεί την εδραίωση της σταθερότητας της περιοχής, που είναι -όπως τόνισε- προς όφελος της ανάπτυξης όλων των χωρών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: